Rozsmakuj się

Listopad – czas na gęś!

Listopad to bardzo charakterystyczny czas na rynku gastronomicznym, bowiem wyznacza on początek sezonu na gęś! I choć jest to bardzo krótki sezon, to warto wykorzystać go jak najlepiej. Dlaczego? Po pierwsze wiele restauracji prezentuje specjalne, „gęsinowe” menu, a po drugie gęś, choć jest stosunkowo tłustym, jak na drób mięsem, to zawiera sód, potas, magnez, wapń, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, liczne aminokwasy oraz pełnowartościowe białko, czyli samo zdrowie! A dobrze przyrządzona smakuje wyśmienicie! 

Skąd wzięła się tradycja jedzenia gęsi właśnie w listopadzie, a dokładniej na św. Marcina?

Święty Marcin żył w Tours we Francji. Po śmierci miejscowego biskupa został wybrany na jego następcę, jednak nie chciał przyjąć tego urzędu i schował się w gęsiarni. Zaniepokojone ptaki wystraszyły się jego obecności i podniosły alarm, wydając tym samym miejsce schronienia nowo wybranego biskupa. Z tego też powodu święty Marcin, kiedy był już na łożu śmierci, zażyczył sobie, by w dniu jego pogrzebu ubito wszystkie gęsi w miasteczku. I tak też się stało. Właśnie w tym dniu na stołach królowała pieczona gęś i tak powstał zwyczaj, który po dziś dzień jest pamiętany w całej Europie, w tym również w Polsce.

Poniżej przedstawiamy zatem miejsca, gdzie przez cały listopad możecie wybrać się polską, białą gęś owsianą, hodowaną na wolnym wybiegu, karmioną naturalnymi paszami, bez antybiotyków i hormonów. To właśnie ona jest jednym z najbardziej cenionych mięs w Europie, a Polska jest ich głównym eksporterem.

Bielsko-Biała:

Restauracja Wróblówka

Dworek New Restaurant
* Wędzony półgęsek/ figa/ sos winny/ endywia
* Udko gęsie/ krokiet z gęsi/ ziemniak duszony w maśle/ kapusta czerwona piklowana/ sos demi glace
* Pierś z gęsi konfit/ wędzony ziemniak/ gruszka/ brukselka kiszona/miód/ puder grzybowy/ sos demi glace
Sezon na gęś w Dworek New Restaurant trwa do 3 grudnia.

Pod Dębowcem Grill & Restauracja
Dania z gęsiny bardziej klasyczne i bardziej awangardowe.
Sezon na gęś w Restauracji Pod Dębowcem trwa do 15 grudnia.

Kęty:

Piwnica Rycerska

Goczałkowice Zdrój:

Restauracja w ogrodach Kapias

Przystawka:
* pasztet, smal­czyk, węd­zonka, żołąd­ki konfitowanych
Zupy:
* złotego bulionu z knelkami
* oberiby na wywarze ze skrzydeł
Dania główne:
* uda z gęsi z ciecierzycą i burakiem
* piersi z gęsi z piec­zonym ziem­ni­akiem i czer­woną kapustą
Specjalny desery:
*mocno czeko­lad­owe brownie z pomarańczą
* piec­zone jabłko z sosem rumowym.
Sezon na Gęś w Restau­racji Kapias trwa od 4 do 26 listopada.

Pszczyna

Restauracja Kameralna

* Amuse Bouche: Salceson / majonez / cebula
* Zupa: Krupnik / Kasza / Krokiecik
•Danie I: Gęś / Kapusta / Kopytka
• Deser: Kogel-Mogel / Miód pitny / owoce

Wina polskie z rodzinnej winnicy TURNAU

Koszt menu: 79 PLN/os
Koszt menu z winem: 124,00 PLN/os

We wszystkich lokalach obowiązuje wcześniejsza rezerwacja stolików.