Rozsmakuj się

Oliwa z oliwek Midda – smak wakacji

Czy wiesz, że:
Mieszkańcy Krety wcale nie jedzą śniadań? Pierwszym posiłkiem jest dopiero lunch, a następnie jeszcze większa kolacja? Piją hektolitry wina i dużo palą? A mimo to należą do najdłużej żyjących narodów na świecie! Jak tego dokonali?

Można powiedzieć, że 40% sukcesu stanowi oliwa z oliwek, bowiem właśnie taki stosunek do innych, spożywanych przez Kreteńczyków produktów stanowią tłuszcze. Od lat w Grecji i na Krecie obecna jest w kuchni niemal na każdym kroku: do chleba zamiast masła, w sałatkach, czy wypiekach. Mawia się, że oliwa z Krety należy do jednych z najlepszych na świecie, natomiast faktem jest, że zbiera wiele nagród w prestiżowych konkursach. Używana jest przez najlepszych kucharzy ze względu na jakość, walory smakowe i zbawienny wpływ na zdrowie.

Po czym poznać dobrą oliwę? Po kwasowości. Im niższa, tym lepsza. Poziom kwasowości 0,8% jest punktem wyjściowym dla najlepszych oliw Extra Virgin. Uważa się, że oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,3% są z wysokiej półki jakościowej. Właśnie taka jest oliwa Midda, otrzymywana z pierwszego tłoczenia na zimno. Jej kwasowość nie przekracza 0,3%. Wytłaczana jest z dojrzałych oliwek późnej jesieni, rosnących na najbardziej nasłonecznionych stokach Krety, najpóźniej po 2 godzinach od zbioru. Do wyprodukowania 1 l zużywa się ich aż 5 kg! Jest produktem oryginalnym, filtrowanym (bez osadu na dnie butelki), dzięki czemu jej termin przydatności do spożycia jest dłuższy. Najlepiej smakuje na zimno, bowiem podgrzewanie pozbawia ją aromatu.

Jak oliwa z Krety dotrała w Beskidy? Dzięki ludziom kochającym podróże i dobrą kuchnię. Chyba nie ma osoby, która jadąc na Kretę, nie zakochałaby się w niej. Piękne krajobrazy, przyjaźnie nastawieni ludzie i otwartość. Gościnność i radość z dawania wszystkiego, co najlepsze. Tak właśnie Piotr, założyciel marki Midda, na jednej z wieczornych biesiad u swojego przyjaciela podczas wakacji na Krecie, poznał Kreteńczyka Nikosa. Nikos zapytał Piotra, co smakowało mu najbardziej. Oliwa. Niedługo potem Nikos wysłał Piotrowi do Polski 50 l najwyższej jakości oliwy extra virgin. Od tego czasu, a było to w 2013 roku, pod etykietą „Midda”, oliwa ta na stałe zagościła w naszym regionie. Jest ona stworzona nie tylko dla gastronomii, ale na stół każdego świadomego konsumenta, który ceni jakość i zdrowy styl życia.


Oliwę Midda można kupić w sklepach eko oraz w sklepach ze zdrową żywnością na Podbeskidziu i w Beskidach, w niektórych lokalach gastronomicznych oraz bezpośrednio przez Piotra i stronę Facebook.

Midda, ul. Zagóra 377, 43-386 Grodziec Zagóra, tel. 662 889 221
www.facebook.com/MiddaBielsko