Rozsmakuj się

Restauracja Pod Dębowcem

Sezonowe produkty, autorska kuchnia, miła obsługa oraz piękne górskie otoczenie to nic innego jak Restauracja pod Dębowcem. 

Sercem restauracji są dwaj kucharze – właściciele. To oni codziennie ustalają świeże menu w zależności od produktów dostępnych na rynku. Tutaj nie ma karty, dania wypisane są kolorowymi flamastrami na czarnej tablicy wywieszonej nad barem, gdzie składa się zamówienie u sympatycznych kelnerek.

Do wyboru są zawsze 3 różne zupy: pyszna grzybowa z ogromną ilością podgrzybków, swojski żurek oraz zupa sezonowa. Latem może być to orzeźwiający chłodnik ze świeżych ogórków i botwinki lub zupa jarzynowa, zimą czosnkowa, czy rosół…

IMAG2372
Krem z cukinii z pestkami dyni i grzankami
IMAG1469
Bigos z kawałkami dziczyzny

Dania główne są naprawdę przeróżne. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie, a jeśli nie to wystarczy, że powie na co ma ochotę. Kucharze skomponują własną potrawę według wymagań klienta oraz produktów dostępnych na kuchni.

W restauracji można się spotkać m. in. z policzkami wołowymi, polędwiczkami z grzybami, stekiem wołowym, gnocchi z prawdziwkami, plackami z cukini, kurczakiem pod różną postacią (z mozarellą lub kozim serem, kurczak w zapiekance z makaronem itp.)

W sezonie częstą pozycję w menu stanowi kaczka (kacze nóżki z żurawiną, kacza wątróbka), gęś (na winie z gruszką) oraz dziczyzna (bigos, gulasz, osobucco) i owoce morza.

IMAG1130
Kacze nóżki z żurawiną i kawałkami gruszki oraz pieczonymi ziemniakami
IMAG1629
Policzki wołowe z knedlem i buraczkami
IMAG1132
Pierś z gęsi z gruszką i przypieczonymi „paluszkami” ziemniaczanymi
IMAG1180
Comber jagnięcy z pieczonymi warzywami

W karcie zawsze jest minimum jedno danie rybne: pstrąg z grilla, dorada, łosoś czy makrela…

IMAG2376
Kurek czerwony na fasolce szparagowej z ryżem
IMAG1633
Filet z dorsza z pieczonymi ziemniakami
IMAG1938
Łosoś z ryżem i sosem cytrynowym
IMAG2256
Dorada z pieca z pieczonymi ziemniakami

W cenie dania znajdują się także ziemniaki (wymienne na ryż, frytki, gnocchi, makaron) i przepyszna sałatka zmieniająca swe składniki w zależności od pory roku. Prócz bazy (sałaty, roszponki, karczochów, pomidora, cebuli, rzodkiewek, kaparów, pestek słonecznika lub dyni), można w niej spotkać melon, truskawki, jagody, świeży ananas, granat itp.

IMAG1756
Kurczak z salsą paprykową i gnocchi oraz sałatką sezonową

Wszystko przygotowywane jest na bieżąco, więc czas oczekiwania na zamówienie jest różny. Jeżeli lokal jest przepełniony, na danie główne można czekać około 30 minut. Mimo wszystko WARTO. Dania zawsze podawane są z fantazją i ogromnym zaangażowaniem. Niecierpliwi mogą zamówić sobie świeżo wyciskane soki lub kawę mrożoną w postaci granity. W lecie dostępny jest także Okocim Sezonowy, jedyny taki w okolicy.

IMAG1935
Polędwiczki z grzybami i frytki
IMAG1393
Kacza wątróbka z kawałkami cebuli i bekonu

Cena, jak na tak wysoki poziom i jakość dań jest na prawdę nieduża. Zupa kosztuje 10 zł, natomiast dania główne kształtują się mniej więcej na poziomie 20-40 zł. Według nas jest to jedna z najlepszych restauracji w Bielsku, także każdemu radzimy odwiedzić to miejsce.

Adres: ul. Karbowa 38, 43-300 Bielsko-Biała

One comment

Comments are closed.