Rozsmakuj się

Restaurant Week po raz pierwszy w województwie śląskim!

Restaurant Week, czyli Festiwal Najlepszych Restauracji, dotarł w końcu na Śląsk, Zagłębie i Podbeskidzie. Od 23 do 31 października w 23 restauracjach regionu można będzie skosztować specjalnie na tę okazję skomponowanego menu (przystawka, danie główne i deser) w 2 odsłonach (tradycyjnego lub alternatywnego, np. wegetariańskiego) za 39 zł.

Misją Festiwalu jest wspieranie rozwoju oraz promocja sceny restauracyjnej województwa śląskiego poprzez cykliczne, konsekwentne przybliżanie jej Gościom. SILESIA RESTAURANT WEEK mimo tego, że  ma miejsce w naszym regionie po raz pierwszy, już spotyka się z dużym odzewem ze strony Gości i Restauratorów. Restauracje zabiegają o możliwość zaprezentowania swojego autorskiego trzydaniowego doświadczenia za 39 zł (przystawka, danie główne, deser) podczas festiwalu.

Talerz SRW15 new_small

Tradycje regionalnej gastronomii mają wiele ciekawych korzeni – tym bardziej ciekawić będą autorskie interpretacje lokalności przez szefów kuchni z naszego regionu. Festiwal najlepszych Restauracji RESTAURANT WEEK odbywa się od 2014 roku, w woj. śląskim to jego pierwsza edycja. Uczestniczą w niej starannie wybrane, najlepsze i najbardziej autorskie Restauracje z naszego regionu. To święto rosnącego poziomu lokalnej sceny restauracyjnej oraz niepowtarzalna okazja na poznanie wyróżniających się Restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu.

Silesia Restaurant Week to popis szefów kuchni najlepszych restauracji, a dla gości – okazja do przetestowania restauracji. Jesienna edycja festiwalu inspirowana jest lokalnymi smakami i składnikami oraz tradycyjną kuchnią, z której słynie województwo śląskie.

Rezerwacje na Silesia Restaurant Week już się rozpoczęły. Z Bielska-Białej udział w akcji biorą 3 restauracje, proponując następujące menu:

Restauracja Beksien:

„Lokalne inspiracje”
Przystawka: żur na swojskim zakwasie, wędzone ślimaki, żółtko, olej rzepakowy
Danie główne: beskidzka baranina, kasza jaglana, brukiew, pokrzywa
Deser: wiejski ser, kompot śliwkowy, orzechy, płatki owsiane

„Smaki jesieni” (menu wegetariańskie)
Przystawka: pierogi z selerem, owczy ser, białe wino
Danie główne: dzikie grzyby, pęczak, jajo zielononóżki, oliwa ziołowa
Deser: mus z gruszek, kruszonka owsiana, imbir

Restauracja Galeria Blu:

„Jesień na talerzu”
Przystawka: krem z pieczonej dyni/ słony crocant migdałowy
Danie główne: filet z kaczki sous vide/śliwka węgierka/ravioli z kurkami/liście dębu
Deser: apple crumble/sos angielski

Menu wegetariańskie
Przystawka: krem z jarmużu i pomidora/ piana bazyliowa/ fistaszki
Danie główne: risotto z kurkami
Deser: wełna chałwowa/ lody waniliowe/ sos porzeczkowy

Dworek New Restaurant:

„Jesienne smaki #1”
Przystawka: krem z dyni z mlekiem kokosowym i chili
Danie główne: udko kacze confit z sosem śliwkowym, puree ziemniaczanym i pieczoną dynią
Deser: crème brûlée ze śliwkami

„Jesienne smaki #2”
Przystawka: krem z dyni z mlekiem kokosowym i chili
Danie główne: filet z dorsza z polentą i pieczoną dynią
Deser: crème brûlée ze śliwkami

 

Poniżej ogólne zasady rezerwacji.

ZASADY REZERWACJI:

Aby wziąć udział w SILESIA RESTAURANT WEEK, wystarczy zarezerwować wymarzony stolik na stronie www.restaurantweek.pl. Przy rezerwacji stolika (dla od 2 do 8 osób, w zależności od dostępności stolików), od razu pobierana jest opłata (w systemie Dotpay) za wybrane menu (tradycyjne lub alternatywne – np. wegetariańskie). Po dokonaniu płatności Rezerwację otrzymamy e-mailem. Do restauracji, w wybranym dniu i godzinie, wystarczy przynieść potwierdzenie rezerwacji – w postaci wydruku lub na dowolnym ekranie. Prosimy o punktualność. Twój czas to 90 minut od godziny Twojej rezerwacji. Po tym czasie będą już czekać kolejni Goście. Na miejscu, w restauracji, płacimy tylko za napoje lub inne dania spoza menu SILESIA RESTAURANT WEEK. Informacje, jak zmienić lub anulować rezerwację, jak ocenić odwiedzoną restaurację, znajdziesz na restaurantweek.pl.

To najlepsza okazja by poznać nowe, ciekawe smaki, kuchnie i Restauracje!