Rozsmakuj się

Walentynki 2017 – co smacznego i gdzie?

W tym roku kilka lokali gastronomicznych ubyło, jednak nie znaczy to, że konkurencji nie ma. Wręcz przeciwnie – początek lutego w bielskich lokalach to okres gorących przygotowań do Dnia Świętego Walentego, kiedy to wielu z nas wyrusza na romantyczne spotkania, które najlepiej umilić może lampka dobrego wina i pyszne jedzenie. 

Prócz standardowego menu, restauracje mają w tym okresie dla nas coś wyjątkowego – specjalnie skomponowane dania, promocje, czy gratisy. Oczywiście liczy się też nastrój i atmosfera, która decyduje o wyborze restauracji. My, jak co roku postaramy się przybliżyć miejsca, które oferują coś więcej, niż swoje codzienne menu.

1. Dworek New Restaurant – tutaj Walentynki trwają cały weekend, od 11 do 14 lutego. Specjalnie skomponowane menu z daniami do wyboru przedstawiamy poniżej.

dworek nr

2. Restauracja Beksien – od piątku 10 do wtorku 14 lutego (z wyłączeniem poniedziałku, ponieważ w ten dzień restauracja jest nieczynna) można zamówić tu trzy lub pięcio daniowego menu w cenie 49 lub 79 zł.
Menu:
*Marynowany w pieprzu i jałowcu szprot bałtycki, dżem z szalotek, ocet truskawkowy
*Krem z pieczonego selera, bunc od Pan Koza Kaszubski, olej orzechowy, żel z żółtka
*Sandacz, kasza jaglana, kiszony topinambur, majo jabłkowy
*Jagnięcina, ziemniak, marchew, sos rozmarynowy
*Gruszka, jabłko, siano

beksien

3. A oto menu walentynkowe w Restauracji Wróblówka. Dania ze specjalnej karty będą możliwe do wyboru w dniach 11, 12 i 14 luty.

wroblowka

4. Restauracja Primo Piano – Buon Gusto Centro oferuje specjalną kartę z daniami do wyboru. Menu dostępne 14 lutego.

buon gusto

5. Amici Bistro – menu „5 przedmiotów” ważne od 13 do 15 lutego

amici

6. Restauracja Lunita – 5-daniowe menu z napojami (lampka wina, kawa, woda) w cenie 199 zł od pary. Propozycja ważna tylko 14 lutego.

lunita

7. Asian Station – specjalne menu, które obowiązywać będzie przez cały tydzień, od 11 do 19 lutego.

asian station

8. Pastamore – 11 luty – specjalna kolacja degustacyjna z udziałem Mateusza Czekierdy (szefa kuchni nieistniejącej już Restauracji Blu) pod hasłem „Zakochany w kuchni”. Są jeszcze wolne miejsca. Cena 80 zł/os.

pastamore

9. Restauracja Folwark – menu walentynkowe, ważne od 11 do 14 lutego.

folwark

10. American Dream – nowa karta ze specjalnymi daniami, dostępna w dniach 11-14 luty.

16472950_1262046020515469_3450977642713442000_n

11. Sushi Samuraj – specjalnie skomponowany walentynkowy zestaw sushi w cenie 99 zł oraz drink choya mojito gratis. Oferta dostępna w dniach 10-14 luty.

12. Fabryczna Bistro – 3-daniowe menu w cenie 39 zł od osoby, specjalnie przygotowane na dzień 14 lutego:
* Krem z buraka,bryndza, pesto z jarmużu
Danie główne:
* Pierś z gęsi sous vide, pieczone warzywa, puree ze słodkich ziemniaków, sos demi glace na śliwce z goździkami
* Beza z domowym mascarpone ze świeżymi owocami.
Dodatkowo bezalkoholowy grzaniec na fermentowanym soku z porzeczki w cenie 8 zł.

13. Restauracja Gallo Nero – od soboty 11 do wtorku 14 lutego można zakosztować specjalnych dań z poniższego menu.
*Przystawki:
Ostryga zapiekana 12 zł
Walentynkowe trio – 3 ravioli w kształcie serca 3 smakach i kolorach 15 zł
Vitello tonnato 29 zł
*Zupy:
Zupa rakowa 17 zł
Krem z pieczonych buraków 12 zł
*Dania główne:
Makaron z rakami i skorzonerą 29 zł
Gęsie pipki 29 zł
Filet z barweny 54 zł
Grillowana ośmiornica z ratatouille 69 zł.

14. Azjatycki lokal Tom Yum – poniższe menu na wtorek 14 lutego
*Tatar z tuńczyka – 28 zł
*Tom Yum Goong – 21 zł
*Tom Kha z małżami – 21 zł
*Kurczak stirfry z chili – 28 zł
*Pad Kra Pao z kurczakiem i bazylią Holy – 28 zł
*Kaczka z pikantnym sosem śliwkowym – 36 zł
*Curry Massaman Nua – 30 zł.

A poza Bielskiem proponujemy:

15. Punkt „G”astronomiczny (Pszczyna) – trzydaniowe menu walentynkowe z poniższych dań do wyboru, koszt 55 zł/os. (zamawiając w duecie – 49 zł/os.), dostępne od 11 do 14 lutego.
*Przystawki:
wołowina w galaretce/szalotka/ocet
ślimaki/grzyby/gabka pietruszkowa
*Dania główne
różowa kacza pierś/warzywa/demi glace/kasza
pstrąg z lokalnej hodowli/biała fasola/brukselka/świeże zioła
*Desery
parowany jogurt/truskawkowy sorbet/fiołkowa beza
parfait z palonej kaszy/korzenny pumeks
Kieliszek Prosecco

16. Restauracja Kogut i Kurka (Goczałkowice Zdrój) – 5-daniowe menu w cenie 79 zł/os. do 11 do 14 lutego. Istnieje możliwość zamówienia poszczególnych dań osobno, w niżej podanych cenach.

kIk

17. Hotel Alpin (Szczyrk) – menu od 13, aż do 19 lutego.

16665861_1409497589080719_1705787905925282274_o

Podana kolejność lokali jest przypadkowa. We wszystkich lokalach, zwłaszcza w tych z kompletnymi zestawami dań i menu degustacyjnym, konieczna jest wcześniejsza rezerwacja miejsc. Dane teleadresowe możecie znaleźć na facebookowych profilach restauracji.