Nie każdy wie, że kuchnia naszego regionu składa się po części z kuchni słowiańskiej, austro-węgierskiej, niemieckiej, żydowskiej, kuchni Śląska Cieszyńskiego oraz oczywiście kuchni polskiej. Cykl kolacji pod hasłem „Kuchnia Podbeskidzia z historią w tle” zorganizowany przez Restaurację Beksien ma nam tą tradycję przybliżyć. Już w najbliższy piątek kolejne spotkanie – trwają rezerwacje.
Oficjalnie kolacja składa się 6 – daniowego menu degustacyjnego w cenie 99 zł od osoby, jednak podczas każdego spotkania szef kuchni przygotowuje dodatkowe danie – niespodziankę od siebie. Menu, z wyjątkiem tej jednej pozycji, jest wcześniej podane na facebookowym profilu restauracji. Dodatkowo do każdej kolacji można zamówić specjalnie dobrany zestaw alkoholi za cenę 50 zł od osoby.
Cykl spotkań odbywa się co 3 tygodnie w piątek. Pierwsza kolacja była zapowiedzią, jak również mieszanką wszystkich kuchni. Następnie odbyło się spotkanie z kuchnią słowiańską oraz kuchnią Śląska Cieszyńskiego. Już za dwa dni, 28 października, będziemy mieli okazję posmakować kuchni austro-węgierskiej. Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja miejsc.
Menu na ten dzień to:
1. Bakłażan, ser, zioła
2. Wołowina, papryka, pomidor
3. Okoń rzeczny, halászlé, śmietana
4. Wiener Schnitzel, ziemniak, cytryna
5. Naleśnik, wędzona śliwka
6. Jabłko, orzech, cynamon
+ 7. – niespodzianka.
Warto wspomnieć, że restauracja korzysta ze zdrowych, ekologicznych produktów z własnych upraw i hodowli lub zakupionych bezpośrednio u regionalnych producentów. Atmosfera podczas spotkań jest luźna i kameralna. Dania nie tylko pięknie wyglądają na talerzu, ale są równie smaczne. Podane w nowoczesny sposób przenoszą nas w czasy naszych przodków. Gorąco polecamy to wydarzenie, ponieważ jest to coś, czego w naszym regionie jeszcze nie było.
Poniżej przedstawiamy fotorelację z ostatniej kolacji – kuchni Śląska Cieszyńskiego. Niestety jednego dania (zupy) nie zdążyliśmy uchwycić, za szybko zniknęło ze stołu…