Odkrywania nowych restauracji ciąg dalszy – RestaurantClub zaprasza #FoodMustGoOn! Po rekordzie frekwencji na wiosnę, jesienny festiwal najlepszych restauracji już 8-26.09. Blisko 350 restauracji z ponad 30 miast zaprosi Gości na popisowe trzydaniowe menu dostępne tylko podczas Festiwalu. W cenie 59zł (do -50%) znajdzie się też prezent od Partnerów. Rezerwacje trwają. Festiwal odbywa się w formule #zerowaste, zgodnie z filozofią #SzanujJedzenie.
Nie przerywajmy jedzenia!
Najlepsi Chefowie w Polsce przygotowali unikalne trzydaniowe doświadczenia, dostępne tylko podczas Restaurant Week. Polska scena restauracyjna rozwija się wyjątkowo dynamicznie. Dlatego jesiennej edycji Restaurant Week towarzyszyć będzie kampania: #FoodMustGoOn!, której celem jest wsparcie dla przetrwania niezależnej sceny restauracyjnej w warunkach powracających lockdownów. Jej ogólnopolski zasięg ma przypomnieć Gościom, że idąc na wrześniowy Festiwal nie tylko wesprą restauracje, ale też pozwolą im m.in. zebrać środki zapasowe na wypadek zamknięcia. To kolejne działania RestaurantClub (organizator Festiwalu) na rzecz ocalenia lokalnych niezależnych restauracji. Dzięki “Karcie Higieny”, która jest jednym z filarów Restaurant Weeka, RestaurantClub chce podkreślić pełną gotowość restauracji na bezpieczne i zgodne z wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi przyjmowanie Gości.
– Zapraszamy wszystkich gości w Polsce na największe wydarzenie kulinarne. Niech skala odkrywania i wspierania restauracji będzie ponownie rekordowa. Restauracje, które przetrwały dotychczasowe lockdowny włożyły ogromny wysiłek w ponowne przyjęcie Gości – mówi Maciej Żakowski, jeden z założycieli RestaurantClub – Kampania #FoodMustGoOn! jest głosem całej polskiej sceny restauracyjnej. Razem mówimy “Nie przerywajmy jedzenia!”. Misją RestaurantClub jest łączenie restauracji i Gości, od wiosny w całej Polsce skupiamy się na wsparciu odbudowy niezależnej kultury restauracyjnej. Niech ten Festiwal będzie kolejnym dużym krokiem w stronę odbudowy fundamentów polskiej sceny restauracyjnej, która jest przecież jedną z najbardziej kreatywnych i dynamicznych na świecie.
Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w Festiwalu restauracje otrzymały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi.
OFERTA FESTIWALOWA, CZYLI CO DOBREGO I ZA ILE?
W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie, rybne oraz mięsne. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w specjalnej cenie 59 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic, który stanowi idealne połączenie smaków.
Wsparcie dla otwarcia restauracji przekazała w tej edycji marka Coca-Cola. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo napój Coca-Cola Zero Cukru, który będzie sprzedawany za 5 zł. Kwota ta w całości trafi na konto restauracji.
JAK ZAREZERWOWAĆ STOLIK NA RESTAURANT WEEK?
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
RESTAURANT WEEK BIELSKO-BIAŁA
Z Bielska-Białej biorą udział aż 4 restauracje: Pastamore by Dawid Konior, Bosco, Chopina 5 oraz Stek i Wino. Każda prezentuje 2 wyjątkowe menu festiwalowe. Można je znaleźć na stronie https://restaurantweek.pl/. Następne trzeba wyszukać region: SILESIA. I tu pojawią się ikony restauracji z różnych śląskich miast, w tym z Bielska-Białej.
BOSCO to najbardziej zielona restauracja w Bielsku-Białej! Miejsce to stworzone jest do wypoczynku, spotkań i zabawy. Restauracja stawia na produkty nieprzetworzone, najwyższej jakości, sezonowe oraz własne wyroby
(pieczywo, makarony, pikle). W festiwalowym menu czeka na Was m.in.udo z kaczki w panko podane z rzymską kapustą, chutney z żurawiny i purée z ziemniaka. Bosko? Oceńcie sami!
PASTAMORE to restauracja, która proponuje dania kuchni europejskiej z naciskiem na polską i śródziemnomorską. Młody zespół z Chefem Kuchni Dawidem Koniorem na czele tworzą pełne smaku, innowacyjne dania z zastosowaniem nowoczesnych technik kulinarnych. Chętnie również sięgają po klasykę, przygotowując ręcznie robiony makaron, chleb czy kiszonki. Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjesz polędwiczkę wieprzową z dynią i tapioką, w wersji wege czeka na Ciebie stek z kukurydzy. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!
CHOPINA 5 to urokliwa restauracja z autorską kuchnią. Jej zabytkowe wnętrza przepełnia spokój i nastrojowy klimat, idealny do konsumpcji wyśmienitych dań w różnych stylach. Dania festiwalowe to istna klasyka w najlepszym wydaniu. Długopieczone policzki wołowe na czerwonym winie czy eskalopki brokułowe w panko z serem lazur i dodatkami? Więcej nie będziemy zdradzać – wszystko znajdziecie na stronie festiwalu – klikajcie i rezerwujcie terminy!
STEK I WINO mieści się w samym centrum Bielska, tuż przy Ratuszu. Ich festiwalowe menu to połączenie francuskiego kunsztu z włoską klasyką. Na co dzień słynie ze steków, które łączy z idealnie dobranym winem, jednak z okazji Restaurant Week, restauracja pokusiła się o wiele zaskkujących nowości. Zarówno opcja wege, jak i tradycyjna brzmi świetnie, sami sprawdźcie!
Rezerwacje: https://app.rclb.pl lub www.RestaurantWeek.pl
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław.