Rozsmakuj się

Gout de France po raz drugi w Polsce, w tym w Bielsku!

21 Marca 2016 roku 1500 restauracji w 150 krajach na 5 kontynentach przygotuje wyjątkową kolację Gout de France zainspirowaną kuchnią francuską. Miło nam poinformować, ze w gronie wybranych znalazły się dwa bielskie lokale. Ale to nie wszystko.

Restauracje, które będą reprezentować nasze miasto to Restauracja Beksien oraz Restauracja Lunita. Z okolic będzie można odwiedzić również Gościniec Salmopolski ze Szczyrku oraz restaurację Kogut i Kurka w Goczałkowicach Zdroju.

W każdej z tych restauracji specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej oraz jej wartości, jakimi są wspólne przeżywanie przyjemności, uznanie dla dobrej żywności i produktów oraz poszanowanie środowiska naturalnego i planety.

Menu będzie się składać z aperitif i przekąski, przystawki, dania głównego, deski serów i deseru. Szefowie w dbałości o zdrowe żywienie ograniczą ilość tłuszczu, cukru i soli w daniach oraz uwydatnią rolę warzyw.

We wszystkich lokalach, to niezwykle wydarzenie odbędzie się w poniedziałek 21 marca, za wyjątkiem Restauracji Beksien. Tam kolacja odbędzie się dzień później, we wtorek 22 marca. Mamy zatem niezwykłą okazję uczcić święto francuskiej gastronomii dwa dni z rzędu.

Poniżej prezentujemy menu, które zaserwują lokale.

RESTAURACJA LUNITA (21.03.2016) cena 79 zł / os.

Przystawka: pasztet z kaczej wątróbki, camembert, trufle, oliwa
Zupa: warzywny ratatouille, bouillabaisse
Danie główne: ciastko z kaszy gryczanej, wołowina, czerwone wino, lody, musztarda Dijon
Deska serów: Munster Gewurztraminner, Roquefor- Calvados
Deser I: tarta Tatin, ser owczy
Deser II: krem Brulee, przyprawy, orzechy, karmel

RESTAURACJA BEKSIEN (22.03.2016) cena 95 zł / os.

beksien_small

GOŚCINIEC SALMOPOLSKI (21.03.2016) cena 79 zł / os.

gosciniec

KOGUT I KURKA (21.03.2016) cena 140 zł / os.

KiK_small

We wszystkich restauracjach obowiązuje wcześniejsza rezerwacja stolika, ponieważ ilość miejsc jest ograniczona. Do zobaczenia przy degustacji!