Rozsmakuj się

Królowa jesieni jest tylko jedna – DYNIA! Przepisy

Dynia niewątpliwie zasługuje na miano królowej jesieni. Mimo, że w sklepach dostępna jest niemal cały rok, to jej sezon przypada właśnie na jesień. Przygotowałam kilka informacji, dlaczego warto wdrożyć ją do swojego jadłospisu. W dzisiejszym artykule podzielę się również kilkoma moimi pomysłami na wykorzystanie dyni nie zawsze w oczywisty sposób.

Właściwości dyni.

· Dynia jest świetnym, niskokalorycznym dodatkiem do dań, a nawet świetną przekąską – 100 g dyni (w zależności od jej rodzaju) dostarcza 26-45 kcal.
· Jest lekkostrawna.
· To źródło witamin (C, A, B, E, K) i minerałów (potas, wapń magnez, żelazo, fosfor).
· Pestki dyni są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czy wiesz, że…

Wiedziałeś/wiedziałaś, że dynię można mrozić? Jeśli tylko miejsce w zamrażarce na to pozwala – zachęcam. Dynia jest niskokalorycznym, świetnym dodatkiem do zup, gulaszy oraz wszystkich innych dań, w których widzisz możliwość jej wykorzystania. Osobiście mrożę dynię surową, obraną, bez pestek. Można pokroić ją w kostkę tak, by zajmowała mniej miejsca. Mrożone owoce oraz warzywa są praktycznie tak samo wartościowe jak świeże, więc nie bójmy się mrozić!

PASTA Z DYNI

Składniki:
• 500 g dyni piżmowej
• 50 g oliwy z oliwek (ja dodałam zwykłej, ale jak ktoś ma zrobioną np. ostrą oliwę lub czosnkową – to chyba nawet będzie lepiej)
• ząbek czosnku
• 1 łyżeczka pasty Tahini
• 20 ml sosu sojowego
• pół łyżeczki soku z cytryny
• przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra (do smaku)

Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy na kawałki, a następnie pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do niego ostudzoną dynię. Wrzucamy resztę składników i blendujemy do otrzymania kremowej konsystencji.

OWSIANKA Z DYNIĄ

Składniki:
• 2 łyżki puree z dyni (to po prostu obrana, upieczona i zblendowana dynia [200 stopni, ok. 20 min] – mi została z przygotowań pasty dyniowej)
• 3 łyżki płatków owsianych (~30g, wersja męska ~50g)
• łyżeczka kakao
• łyżeczka syropu z agawy
• 200 ml napoju sojowego (można zrobić także na zwykłym mleku)
• dodatki: np. banan, granat, płatki migdałów

Przygotowanie: Cała trudność w wykonaniu tej, bądź co bądź, banalnej owsianki, to zagotowanie całości na mleku i na końcu dodanie ulubionych dodatków.

ZUPA KREM Z DYNI Z GRUSZKĄ

Składniki:
• 50 g cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 5 g korzenia imbiru
• 10 g oliwy
• 800 g dyni piżmowej
• puszka mleczka kokosowego
• 150 g wody
• 2 gruszki
• kostka bulionowa
• przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka

Przygotowanie: Podsmażamy na oliwie: pokrojoną cebulę, imbir oraz czosnek. Dynię obieramy, tak samo gruszkę, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Dodajemy mleczko kokosowe, wodę, przyprawy i kostkę – wszystko gotujemy do miękkości (~20 minut). Teraz już tylko blendujemy wszystko na krem.

MINI TORCIK – CIASTO Z DYNI

Składniki:
• 2 jajka
• 80 g ksylitolu
• 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• łyżeczka sody oczyszczonej
• 150 g kefiru
• 250 g puree z dyni
• 2 łyżeczki kakao
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy ksylitol, a pod koniec ubijania żółtka i puree z dyni (upiecz obraną dynię w 200 stopniach przez 20 min. i zblenduj). Całość ostrożnie mieszamy z pozostałymi składnikami i wlewamy do formy wyłożonej papierem (ok. Ø15cm). Pieczemy w 180 stopniach około 30 min. Ostudzone ciasto można przeciąć w połowie i posmarować powidłami, dżemem, czy marmoladą. Górę udekorowałam rozpuszczoną czekoladą i śliwkami.


Tekst i przepisy: Aleksandra Rzęchowska, Bielski Dietetyk, bielski.dietetyk@gmail.com, tel. 730 921 216