Rozsmakuj się

Przyłącz się do akcji „Sztuka dla Sztuki” i pomóż wybudować Teatr Grodzki!

„Istniejemy po to, by siłą serca i przyjazną dłonią, otaczać wszystkich, którzy potrzebują pomocy” – to misja Bielskiego Stowarzyszenia Artystycznego „Teatr Grodzki”. Dzięki restauracji Beksien Bistro, masz szansę wspomóc tą wyjątkową organizację, prowadzącą zajęcia terapeutyczne i edukacyjne dla dzieci i młodzieży w trudnej sytuacji życiowej, osób niepełnosprawnych i innych grup potrzebujących wsparcia.

Projekt „Sztuka dla Sztuki” jest bardzo prosty. Szef kuchni Beksien, Bartosz Gadzina, wraz z zaproszonymi przez siebie kucharzami, którzy dołączyli do akcji, co dwa tygodnie w czwartek, organizuje kolację degustacjną. Cały dochód z kolacji przeznaczony jest na budowę teatru.

Zamysł każdego wieczoru jest inny. Ma być po polsku, beskidzku, śląsku… Będzie również sushi oraz kuchnia nowoczesna. Ceny za osobę różnią się od siebie, w zależności od tematyki. Jedno jest pewne, będą to kolacje na najwyższym poziomie, ze świeżych i sezonowych produktów. Każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie.

11026281_711691245643429_7435493300139142005_o (1)

Pierwsze kolacje już za nami. 4 czerwca gościem Bartosza był finalista Top Chef – Przemek Błaszczyk, a 18 czerwca przedstawiciel Narodowej Kadry Polski – Krystian Skwierz. 2 lipca natomiast odbędzie się kolacja pod znakiem sushi z Kamilem Skalczyńskim, szefem kuchni Sakana Sushi, który odbył staż m. in. u Wojciecha Amaro.

11145558_711691172310103_106113828366705617_n

Poniżej przedstawiamy terminarz pozostałych spotkań, na które obowiązuje wcześniejsza rezerwacja stolików.

02.07Kamil Skalczyński – sushi master w Katowickim oddziale Sakana Sushi Bar, artysta łączący Azję i Polskę w smaczne orientalne aranżacje;
16.07SPOON Adrian Feliks -właściciel studia kulinarnego, finalista Top Chef, wspaniały artysta przekazujący swoją wiedzę innym;
30.07Wojciech Krzak – szef kuchni w Hotel Styl 70, kuchnia polska i śląska w świeżej formule, unikatowa osobowość, charyzma i doświadczenie
13.08Marek Furczyk – szef kuchni i właściciel Punkt „G”astronomiczny Bistro&Bar i Planeta Smaku, Pszczyński autorytet lokalnej kuchni i dobrego smaku;
27.08 Rafał Orłowski – szef kuchni Piwnica Rycerska – hotel, karczma, klub, naturalne podejście do kuchni, doświadczenie i otwartość na nowe połączenia smaku;
10.09Mariusz Malinowski – szef kuchni w Rezydencja Luxury Hotel, zdobywca nagrody Hotel Roku 2015, autorskie menu doceniane przez wielu znanych artystów.

Kolejni kucharze oczywiście mogą dołączać do akcji, także okres „czwartkowych kolacji” może się wydłużać.

Projekt rewitalizacji teatru dostępny jest pod linkiem www.teatr.teatrgrodzki.pl/projekt-rewitalizacji. Jak widać, koszty są ogromne, a cel szczytny, więc tym bardziej zachęcamy do udziału w projekcie „Sztuka dla Sztuka”.

Pomoc w spełnianiu marzeń osobom potrzebującym jest tym bardziej satysfakcjonująca, im bardziej się w nią angażujemy. Kucharze zatem mogą odczuwać podwójną satysfakcję: z działalności charytatywnej na taką skalę oraz spełniając swoje pasje, czyli gotując pyszne dania dla swoich gości. Żaden z kucharzy nie pobiera ani złotówki za swoją pracę.

Więcej informacji na temat Bielskiego Stowarzyszenia Artystycznego „Teatr Grodzki”  na stronie www.teatrgrodzki.pl.