Rozsmakuj się

Restauracja Beksien

Restauracja, która w Bielsku jest wielkim fenomenem. Przyjeżdżają w niej zjeść ludzie z innych miast. Zachwycają się nią obcokrajowcy. Co roku zdobywa wiele ważnych ogólnopolskich nagród. Mowa oczywiście o Restauracji Beksien na Starówce.

Można by się wiele rozpisywać nad superlatywami tego miejsca, ale my opiszemy te najistotniejsze, których pewnie i tak będzie dużo. Przede wszystkim jest to autorski projekt małżeństwa, którego sercem restauracji jest jej szef kuchni, Bartosz Gadzina. Zdobywał on doświadczenie w prestiżowych restauracjach we Francji i Wielkiej Brytanii, nagradzanych gwiazdkami Michelin, w tym m. in. w Fat Duck Hestona Blumenthala.
Poszanowanie dla produktu oraz miłość do tego, co świeże i zdrowe sprawiły, że sam z dużym powodzeniem uprawia większość tego, co podaje w swojej restauracji. Smak jego dań wzbogacają sezonowe warzywa i owoce, jadalne kwiaty i zioła, które nie tylko zdobią jego talerze, ale nie jednokrotnie same stają się bohaterem dania.

IMAG1774
Chłodnik pomidorowy

Nie znajdziemy tu również sklepowego mięsa, bowiem szef Bartosz bierze wszystko od zaprzyjaźnionych hodowców z naszego regionu. Kurczak zagrodowy, perliczka, przepiórka, królik, kaczka to tyko niektóre elementy zmieniającego się sezonowo menu.

IMAG1011

IMAG0158

Również inne mięsa, takie jak baranina, czy wieprzowina pochodzą od wyhodowanych specjalnie dla niego zwierząt.

IMAG0953

IMAG1016

Ideą lokalu jest slow food z naturalnych i ekologicznych produktów najwyższej jakości. Potrawy są m. in. przygotowywane metodą sous vide, dzięki czemu wszystkie wartości odżywcze, smak i aromat nie wyparowują z dania.

IMAG1881

Dbałość o szczegóły i perfekcyjność w każdym calu to właśnie jest restauracja Beksien. Wśród autorskich potraw, sztandarowym daniami są policzki wołowe oraz fondant czekoladowy, które zawsze można tu zjeść. Bardzo rozpoznawalne są też lody z siana.

IMAG0154_small
Policzki wołowe
IMAG0914
Fondant czekoladowy

Prócz tego zawsze można tu zjeść świeżą rybę prosto od hodowcy: sandacza, suma, okonia i inne, w zależności od danego dnia. Cena za danie główne to ok. 40 zł.

IMAG1685

IMAG1778

IMAG1687

IMAG5300

Za zupę zapłacimy 16 zł, natomiast za inne przystawki maksymalnie 25 zł.

IMAG0144
Zupa z leśnych grzybów
IMAG0146
Krem z pietruszki
IMAG0902
Bulion z króilka
IMAG1680
Chłodnik z botwinki
IMAG4246
Krem z kabaczka z kwiatem cukini

Dużym błędem jest przyjść do Restauracji Beksien i nie zjeść deseru. Pomysłowość łączenia smaków oraz sposób ich podania wykracza poza standardowe myślenie o deserze. To po prostu trzeba zobaczyć i spróbować.

IMAG0161
Tarta gruszkowa
IMAG1020
Serek wiejski z kompotem śliwkowym
IMAG1889
Polskie brzoskwinie z sosem Marsala
IMAG1892
Lody czereśniowe z wiśniami i kruszonką
IMAG3830
Chłodnik truskawkowy z kruszonką
IMAG5171
Parfait z szarej renety, biszkopt jabłkowy, plaster miodu

Idealnym rozwiązaniem dla smakoszy jest oferta menu degustacyjnego. Do wyboru są trzy opcje wybierane na cały stolik: menu 3-daniowe (przystawka, danie główne i deser – 39 zł, menu z dobranym winem 54 zł), 5-daniowe (2 przystawki, 2 dania główne, deser – 69 zł, z dobranym winem 94 zł) oraz 7-daniowe (3 przystawki, 2 dania główne, 2 desery – 89 zł, z dobranym winem 124 zł). Jedno danie do połowa całej porcji.

Do godziny 16.00 są dostępne dwudaniowe lunche w cenie 25 zł. Za 19 zł można kupić również obiad dla dzieci.

IMAG5163
Krem z dyni z pierożkami z królika
IMAG5169
Sum z kaszą pęczak

Lokal jest czynny 6 dni w tygodniu, od wtorku do niedzieli. Jest też miejscem, które organizuje kolacje degustacyjne o charakterze charytatywnym. Inicjator – szef Bartosz, wraz z zaproszonymi kucharzami, przygotowuje 7-daniowe menu degustacyjne. Cały dochód idzie na rzecz budowy Teatru Grodzkiego w Bielsku-Białej (www.bielskosmakuje.pl/przylacz-sie-do-akcji-sztuka-dla-sztuki-i-pomoz-wybudowac-teatr-grodzkiwww.bielskosmakuje.pl/sztuka-dla-sztuki-degustujemy-kuchnie-slaska).

IMAG0149
Ravioli z ogonem wołowym
IMAG0151
Grasica cielęca
IMAG1676
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem berneńskim
IMAG4378
Wędzony sandacz

Wyjątkowość tej restauracji doceni każdy, dla kogo liczy się smak i jakość potraw. Niejednokrotnie zdobywała ona pierwsze miejsca na różnych festiwalach i konkursach. M. in. drugi rok z rzędu została nagrodzona w konkursie Poland Best 100 Restaurants i pojawiła się w katalogu najlepszych stu polskich restauracji. W tym roku zdobyła pierwsze miejsce podczas Restaurant Week w województwie śląskim oraz jedną czapkę w polskim wydaniu żółtego przewodnka Gault&Millau 2016. Warto zatem odwiedzić to miejsce i samemu sprawdzić, na czym polega jego fenomen. Na pewno będzie to niezapomniane doznanie.

 


Obecnie lokal jest zamknięty (szuka nowej siedziby), a restauracja dalej istnieje, ale w wersji mobilnej.