Jak smakuje kuchnia śląska w wydaniu duetu Bartosz Gadzina (Beksien Bistro) i Wojciech Krzak (Hotel Restauracja Styl 70). Jest nowatorska i kolorowa, a przede wszystkim smaczna, o czym mieliśmy okazję się przekonać podczas wieczoru charytatywnego z cyklu „Sztuka dla sztuki”.
W zeszły czwartek, 30 czerwca, w Restauracji Beksien Bistro odbyła się kolacja degustacyjna, mająca na celu zebranie funduszy na rzecz budowy Teatru Grodzkiego. Można było zakosztować specjałów kuchni śląskiej w nowoczesnym wydaniu.
Gościem szefa kuchni Bartosza Gadziny tym razem został Wojciech Krzak – szef Restauracji Styl 70, znajdującej się przy trasie Bielsko-Katowice. Jak zawsze w lokalu panowała miła atmosfera i przyjazny klimat, a dania wyglądały i smakowały znakomicie. Z regionalnych przysmaków wydobyto to, co najlepsze.
Poniżej przedstawiamy kilka zdjęć potraw.
Na przystawkę zaserwowano śledzika z rzodkiewką pod nazwą „harynka, radiska, hekele”.
Kolejnym daniem był „trus, szczaw, sznita swojska”. Królem tego dania był oczywiście królik.
Zupa to „oberiba, boczek, jajko” – krem z kalarepy.
„Kaper, karpiel, linzy, bób, rzepa”.
„Żur” w postaci lodów.
Następnie sztandarowa „rulada, gumiklyjzy, modro kapusta”.
„Golonka cycota, krupniok, panczkraut”– golonka z kaszanką.
„Piwo, szpajza, wieprzek”.
„Kołocz, rabarber”.
Kolacja zaczęła się o godz. 19:00, a skończyła się 23:00. Goście wyszli z pełnymi żołądkami oraz z satysfakcją, że łączenie przyjemnego z pożytecznym może służyć słusznym celom. Kolejne spotkanie odbędzie się 13 sierpnia, a gościem specjalnym będzie szef kuchni w restauracji Punkt „G”astronomiczny Bitro&Bar – Marek Furczyk. Serdecznie polecamy, bo doznania wzrokowe i smakowe są niesamowite, a cel jest szczytny.