Rozsmakuj się

Wydarzenia kulinarne w czerwcu

Jesteście ciekawi, co Was czeka w czerwcu? Przeczytajcie nasze bielskie kalendarium pokazów, warsztatów kulinarnych, festiwali i eventów. Jeżeli coś się pojawi w trakcie, na pewno to uzupełnimy.

1.

12-14 czerwca 2015

XI Festiwal Miast Partnerskich „Poznajmy się”, czyli Ustka w Bielsku Białej oraz Festiwal kulinarno-podróżniczy „WszechSmaki”

Miejsce: Rynek ZWM oraz Plac Chrobrego.

3558_11-FESTIWAL-MIAST-PARTNERSKICH-–-„POZNAJMY-SIe” (1)_small

2.

13, 20, 27 czerwca 2015 (godz. 10:00-14:00)

Beskidzka Przystań Śniadanie przy Gemini Park

Żarcie na kółkach z food trucków i mobilnych stoisk: hamburgery, bagietki, ciastka… w każdą sobotę coś innego. Kreatywne zajęcia dla dzieci, fitness i wiele innych, a to wszystko w otoczeniu letniego parku Gemini, tuż przy rzece Białce.

Miejsce: Park przy Galerii Handlowej Gemini Park.

10408849_1133216093372117_9167262113896327072_n_small

3.

18 czerwca 2015 (godz. 19:00)

Kolacja degustacyjna z Krystianem Skwierzem i Bartoszem Gadziną w ramach projektu „Sztuka dla Sztuki”

Tym razem gościem Bartosza będzie przedstawiciel narodowej kadry Polski i marki Falksalt Poland, nietuzinkowy artysta z nieprzeciętnym podejściem do kuchni – Krystian Skwierz. Kucharze wspólnie stworzą 7 dań, a cały dochód z kolacji w całości przeznaczony zostanie na budowę Teatru przez Bielskie Stowarzyszenie Artystyczne „Teatr Grodzki”.

Koszt: 135 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Restauracja Beksien Bistro.

11138094_702906903188530_3110702198444575372_n

4.

19 czerwca 2015 (godz. 19:00)

Warsztaty WHISKY; SINGLETON, CARDHU I TALISKER w ramach projektu Dworek Underground

Odkrywanie wysublimowanych smaków klasycznych słodowych whisky. Do tego tapasy, przekąski i kanapki, które wraz ze złotym trunkiem stworzą niezapomnianą kombinację tekstur i zapachów, definiując czym jest prawdziwie ekscytujący aperitif.

Koszt 55 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Dworek New Restaurant.

plakat_small

5.

20 czerwca 2015 (godz. 14:00-18:00)

Warsztaty KULINARNE PODRÓŻE z Domiką Wójciak – zwyciężczynią III edycji Master Chefa

…czyli kuchnia, jakiej w Bielsku brakuje! Pyszny ramen, kurczak adobo, sałatka z kiszoną cytryną i pudding kokosowy z tapioki, a wszystko to okraszone opowiadaniami z podróży Dominiki, niesamowicie uśmiechniętej dziewczyny zarażającej optymizmem i pasją do kulinariów.

Koszt 190 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Salon Mebli Ekskluzywnych MARION.

domi_warsztaty_small6.

24 czerwca 2015 (godz. 18:00)

Kolacja połączona z degustacją wina w ramach projektu Dworek Underground

Idealna dla miłośników dobrego jedzenia oraz wina. Gościem specjalnym będzie Wojciech Lutomski – znawca, importer i współwłaściciel firmy WIN-KO.

Koszt 130 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Dworek New Restaurant.

plakat_1_small

7.

28 czerwca 2015 (godz. 15:00)

Warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców: „Gotuj zdrowo z dzieckiem – AUSTRALIA”

Tym razem projekt Dworek Underground będzie starał się przybliżyć słodką część kuchni australijskiej. Dzieci będą miały okazję poznać, same zrobić i zasmakować dwa przysmaki: Lamingtons (tradycyjny australijski deser w postaci biszkoptów w kształcie prostopadłościanów, polanych czekoladowym lukrem i posypanych wiórkami kokosowymi) oraz Anzac biscuits (ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu).

Koszt 50 zł/dziecko+opiekun. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Dworek New Restaurant.

plakat_2_small

8.

03 lipca 2015 (godz. 18:00)

Warsztaty z cyklu Healthy lifestyle – stan ciała i umysłu: „TRENING – DIETA – CIAŁO”

Koszt 50 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Dworek New Restaurant.

plakat_3_small