Jesteście ciekawi, co Was czeka w czerwcu? Przeczytajcie nasze bielskie kalendarium pokazów, warsztatów kulinarnych, festiwali i eventów. Jeżeli coś się pojawi w trakcie, na pewno to uzupełnimy.
1.
12-14 czerwca 2015
XI Festiwal Miast Partnerskich „Poznajmy się”, czyli Ustka w Bielsku Białej oraz Festiwal kulinarno-podróżniczy „WszechSmaki”
Miejsce: Rynek ZWM oraz Plac Chrobrego.
2.
13, 20, 27 czerwca 2015 (godz. 10:00-14:00)
Beskidzka Przystań Śniadanie przy Gemini Park
Żarcie na kółkach z food trucków i mobilnych stoisk: hamburgery, bagietki, ciastka… w każdą sobotę coś innego. Kreatywne zajęcia dla dzieci, fitness i wiele innych, a to wszystko w otoczeniu letniego parku Gemini, tuż przy rzece Białce.
Miejsce: Park przy Galerii Handlowej Gemini Park.
3.
18 czerwca 2015 (godz. 19:00)
Kolacja degustacyjna z Krystianem Skwierzem i Bartoszem Gadziną w ramach projektu „Sztuka dla Sztuki”
Tym razem gościem Bartosza będzie przedstawiciel narodowej kadry Polski i marki Falksalt Poland, nietuzinkowy artysta z nieprzeciętnym podejściem do kuchni – Krystian Skwierz. Kucharze wspólnie stworzą 7 dań, a cały dochód z kolacji w całości przeznaczony zostanie na budowę Teatru przez Bielskie Stowarzyszenie Artystyczne „Teatr Grodzki”.
Koszt: 135 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Restauracja Beksien Bistro.
4.
19 czerwca 2015 (godz. 19:00)
Warsztaty WHISKY; SINGLETON, CARDHU I TALISKER w ramach projektu Dworek Underground
Odkrywanie wysublimowanych smaków klasycznych słodowych whisky. Do tego tapasy, przekąski i kanapki, które wraz ze złotym trunkiem stworzą niezapomnianą kombinację tekstur i zapachów, definiując czym jest prawdziwie ekscytujący aperitif.
Koszt 55 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Dworek New Restaurant.
5.
20 czerwca 2015 (godz. 14:00-18:00)
Warsztaty KULINARNE PODRÓŻE z Domiką Wójciak – zwyciężczynią III edycji Master Chefa
…czyli kuchnia, jakiej w Bielsku brakuje! Pyszny ramen, kurczak adobo, sałatka z kiszoną cytryną i pudding kokosowy z tapioki, a wszystko to okraszone opowiadaniami z podróży Dominiki, niesamowicie uśmiechniętej dziewczyny zarażającej optymizmem i pasją do kulinariów.
Koszt 190 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Salon Mebli Ekskluzywnych MARION.
24 czerwca 2015 (godz. 18:00)
Kolacja połączona z degustacją wina w ramach projektu Dworek Underground
Idealna dla miłośników dobrego jedzenia oraz wina. Gościem specjalnym będzie Wojciech Lutomski – znawca, importer i współwłaściciel firmy WIN-KO.
Koszt 130 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Dworek New Restaurant.
7.
28 czerwca 2015 (godz. 15:00)
Warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców: „Gotuj zdrowo z dzieckiem – AUSTRALIA”
Tym razem projekt Dworek Underground będzie starał się przybliżyć słodką część kuchni australijskiej. Dzieci będą miały okazję poznać, same zrobić i zasmakować dwa przysmaki: Lamingtons (tradycyjny australijski deser w postaci biszkoptów w kształcie prostopadłościanów, polanych czekoladowym lukrem i posypanych wiórkami kokosowymi) oraz Anzac biscuits (ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu).
Koszt 50 zł/dziecko+opiekun. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Dworek New Restaurant.
8.
03 lipca 2015 (godz. 18:00)
Warsztaty z cyklu Healthy lifestyle – stan ciała i umysłu: „TRENING – DIETA – CIAŁO”
Koszt 50 zł/os. (konieczna rezerwacja miejsc). Miejsce: Dworek New Restaurant.