Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl.
Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!
Restauracja pod Kudłatym Baranem (Kotarz)
Zwana najlepszą restauracją w Brennej i okolicy znajduje się w budynku hotelu Kotarz. Od wielu lat o smak potraw dba Szefowa Kuchni Mariola Kamieniorz, której otwartość na nowe smaki doprowadziła do systematycznej zmiany karty sezonowej. Tutaj regionalne specjały podawane są w nowatorskiej odsłonie, która z pewnością zaskoczy Gości Festiwalu. Z okazji RestaurantWeek® w popisowym menu na przystawkę: rydze z bryndzą na grzance (menu A) lub krem z pieczonej czerwonej kapusty z tymiankiem i chipsem z gruszki (menu B). Danie główne to pieczona czerwona kapusta na puree z białych warzyw z sosem szpinakowym (menu A), alternatywna propozycja to bażant z grillowaną cykorią z puree z truflami, demi glass i zieloną oliwą. Na zwieńczenie uczty do wyboru: beza włoska z sorbetem z prosseco, aperolem i truskawkami lub tiramisu matcha z lodami ciasteczkowymi. Pośpiesz się z rezerwacją- stoliki szybko znikają!
WunderBAR (Katowice)
Znajdująca się w Katowicach restauracja to połączenie bawarskiej kuchni z śląskim akcentem. Przy ul. Plebiscytowej 2 spróbujecie śląskich klasyków, których nie powstydziłaby się żadna Oma. Na przystawkę w menu wegetariańskim pierogi “ruskie” z ziemniakami, twarogiem, okraszone cebulką smażoną na maśle, podane z kwaśną śmietaną, następnie gołąbki z sosem z grzybów leśnym i tradycyjnym pomidorowym. Dania mięsne to: krupniok z patelni smażony z cebulką, podany z chlebem i ogórkiem kiszonym, na danie główne pierogi z mięsem z kaczki podane z konfiturą żurawinową. Kulinarny happy-end to dwa desery do wyboru: tarta z śliwką lub szarlotka na ciepło, obydwa desery podawane są z lodami waniliowymi.
Icy&Spicy (Katowice)
Icy & Spicy jest restauracją oferującą kuchnię subkontynentu indyjskiego, a w daniach czuć wpływy szczególnie z północno-zachodnich Indii, rejonu Punjab. Sercem kuchni jest oryginalny piec Tandoor, na którego ściankach przyrządzane są chlebki naan i grillowane mięsa i warzywa. Gości Festiwalu czekają tu autentyczne, indyjski smaki i armoaty. Na przystawkę Shakkar Khandi ki Tikki, czyli placuszki warzywne na chmurce z marchwi, kurkumy i szafranu. Na danie główne dwie propozycje do wyboru: szaszłyk z serem domowym Paneer i warzywami oraz z sosem miętowym na bazie jogurtu, podane z ryżem Basmati lub z pszennym chlebkiem Naan z dodatkiem sezamu, lub kofty baranie z nadzieniem z suszonej śliwki duszone w cesarskim sosie mughlai z dodatkiem masła klarowanego, orzechów nerkowca, śmietanki i zielonego kardamonu, podane z ryżem Basmati lub z pszennym chlebkiem Naan z dodatkiem masła. Deser do wyboru: Mango Falluda, czyli carski deser z dodatkiem mango, nasion bazylii indyjskiej, lodów oraz vermicelli, lub Jalebi- tradycyjny indyjski deser moczony w syropie cukrowym z dodatkiem zielonego kardamonu i szafranu. Miłośnicy indyjskiej kuchni- koniecznie zapiszcie ten adres!
MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała)
Mono Pâtisserie & Bistro mieści się w samym centrum Bielska-Białej przy ulicy Barlickiego. To niezwykłe połączenie restauracji i francuskiej cukierni z nieszablonowym podejściem do produktów. W popisowym wydaniu na wiosenny Festiwal zaprezentują dwa warianty menu, w wegetariańskim: suflet z batatów z tymiankiem, siemieniem lnianym i wędzonym twarogiem, tantanmen ramen, jajko marynowane w sosie sojowym, grillowaną kapustą pak choy, kiełkami fasoli mung i dymką, na deser mus z pieczonego kakao z galaretką wiśniową i kawową bezą. Dla mięsożerców: ravioloni szpinakowe z bawolą ricottą, gremolata z pietruszką, czosnkiem, kaparami, cytryną, orzeszki piniowe, pomidorki cherry, na danie główne duszone policzki wołowe z salsą paprykową, emulsją z awokado i czerwonym curry.
Boska (Gliwice)
W miejscu w którym do końca XIX w. był najbardziej prestiżowy hotel na terenie Gliwic dziś jest Restauracja Boska, która łączy smaki kuchni włoskiej w najlepszym wydaniu z europejskimi smakami z XIX i XX w. Z okazji Festiwalu RestaurantWeek® Chef kuchni przygotował dwie propozycje menu, w pierwszej: krem cebulowy z konfiturą porzeczkową, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, duszoną cebulą i serem bursztyn, podane z focaccią, na danie główne nostalgiczne kluski śląske z cykorią, pesto bazyliowym, marchewkowym puree i jarmużem. Alternatywna propozycja to golonko prasowane, musztarda morelowa, konfitura z czerwonej cebuli i maślana brioszka, lub główny bohater popisowego menu: polędwica sous-vide, dziki brokuł, puree ziemniaczane z groszkiem, gorgonzola, szałwia i sos demi glace.
Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!
RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.
Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.
Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 13 marca 2024 – 24 kwietnia 2024
O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 1,5mln Gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu + cocktail.
Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące, największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca – 24 kwietnia. Rezerwacje startują już 8 lutego.
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź :
https://RestaurantWeek.pl