Rozsmakuj się

Blichowa Bistro – „Dania na wynos mogą być EKO!”

Od ponad roku branża gastronomiczna przeżywa kryzys, a zarazem swojego rodzaju transformację, na co ogromny wpływ ma sławny „przybysz” ze wschodu. Zmusił on społeczeństwo do zrezygnowania z wyjść do restauracji, tym samym, zamuszając nas, restauratorów, do stworzenia nowych możliwości zaspokajania potrzeb konsumentów i jednocześnie własnych – finansowych, które pozwoliły przetrwać najgorszy okres dla branży.

Świadomość ekologiczna

Prowadząc od wielu lat działalność gastronomiczną, w tym również Blichową Bistro, zawsze skupialiśmy swoją uwagę na szeroko rozumianej świadomości ekologicznej. Ta świadomość jest podstawą naszych ludzkich działań, które powinny cechować się odpowiedzialnością za stan i jakość środowiska przyrodniczego, które po sobie zostawimy.

Ekologia w Blichowej Bistro

Oprócz wiadomej kwestii oszczędności energii elektrycznej, wody, ideologii zero waste, korzystania z produktów spożywczych, które nie przyczyniają się w znacznym stopniu do degradacji środowiska oraz używania odpowiednich środków czystości, wprowadzaliśmy opakowania ekologiczne dla gości, zamawiających dania na wynos. Jednak zamknięcie restauracji wymusiło na nas, jak i pewnie na wielu naszych kolegach i koleżankach z branży, zintensyfikowanie działań w tym kierunku.

Jak wiadomo, to my ludzie mamy największy wpływ na jakość środowiska, które nas otacza. Nie chcemy na siłę edukować społeczeństwa, bo prawie wszyscy wiedzą, że istnieją różnego rodzaju projekty i kampanie uświadamiające od najmłodszych lat znaczenie ekologii w życiu codziennym. Możemy tylko mieć nadzieję, iż większość ludzi posiada choć minimalną wiedzę w tym zakresie. Nie będziemy także namawiać nikogo do rezygnacji z jedzenia mięsa czy nabiału dla dobra klimatu, ale możemy zrobić coś wspólnie – wprowadzać zmiany u siebie.

Opakowania wielokrotnego użytku

Od jakiegoś czasu wprowadzamy opakowania wielokrotnego użytku. Chcemy namawiać Was do korzystania z tego pomysłu, bo to pozwoli nam na redukcję opakowań plastikowych. Dla nas oznacza to mniejszą ilość pojemników z tworzyw sztucznych wprowadzonych do obiegu w naturze, mniejsze podatki, mniej wydanych środków na ten nie do końca chlubny produkt, a dla Was świadomość, że nie dokładacie się do zaśmiecania środowiska i nie generujecie tylu odpadów, które przecież także uszczuplają Wasz portfel.

Jakie opakowanie oferujemy?

Do dyspozycji naszych gości mamy opakowania z tworzywa do wielokrotnego użycia oraz trzy rodzaje pojemników szklanych o różnych wielkościach, przeznaczonych do przystawek, kanapek, burgerów, zapiekanek, dań głównych czy deserów. Zupy nalewamy do szklanych słoików z odzysku.

Jak zamówić obiad w opakowaniu wielokrotnego użytku?

Wystarczy nas o tym poinformować, składając zamówienie. Wszystkim stałym gościom oferujemy za darmo komplet pojemników wraz z torbą, pod warunkiem, że całość w ramach „wymiany” wróci do nas przy kolejnej wizycie w naszym bistro.
To na razie początki. Możliwe, że jeśli szklane zestawy nie będą do nas wracać, pomyślimy o opcji jednorazowej kaucji, ale póki co, nie chcemy wybiegać aż tak w przyszłość. Pamiętajcie, „Ziemia nie jest własnością człowieka, to człowiek należy do Ziemi”.

Dlatego zapraszamy do Blichowej na wyśmienity obiad lub kolację, a kiedy potrzebujecie zamówić dania na wynos, pomyślmy o ziemi i jej potrzebach. Pomyślmy o naszych dzieciach, które będą musiały stawić czoła przyszłości, którą jej zaserwujemy.


Tekst: Grzegorz Gutowski, Szef Kuchni Blichowa Bistro