Rozsmakuj się

Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak!

To najpopularniejsze powiedzenie dotyczące śniadań i z punktu widzenia dietetyki – bardzo mądre. Śniadanie to chyba najbardziej po macoszemu traktowany posiłek – często w tygodniowej gonitwie jemy coś na stojąco i byle jak. Dzieciom sypiemy garść płatków kukurydzianych i zalewamy mlekiem, psu sypiemy trochę suchej karmy w michę, a sami zjadamy szybką kanapkę, przepijając „małą czarną”. Znacie to?

Wszystko, co zjemy i wypijemy rano, wpływa na naszą aktywność, bystrość umysłu i koncentrację w ciągu całego dnia. Poranny posiłek uważany jest przez dietetyków za najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu, dlatego nie warto z niego rezygnować.

Jeśli macie opory przed śniadaniami lub brak wam energii do przygotowania porannego posiłku, może poniższe fakty was przekonają:

1. Jedzenie śniadania przyspiesza metabolizm.
Podczas snu metabolizm spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który ów metabolizm przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Śniadanie najlepiej zjeść w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu.

2. Lepsza koncentracja.
Ci, którzy nie jedzą śniadania, mogą mieć problemy ze skupieniem. Jeśli nie dostarczyliśmy organizmowi potrzebnej energii, mózg nie będzie tak aktywny jak u osób, które śniadanie zjadły. Głodny organizm ma mniej siły także na myślenie. Dlatego warto zjeść rano śniadanie, by pobudzić ciało i umysł do działania.

3. Na śniadanie najlepsze jest białko w połączeniu z węglowodanami.
Węglowodany dostarczają energii, a białko składników budulcowych. Więc do jogurtu możemy dodać np. musli, które dopełnią nasze śniadanie i będą najlepszym połączeniem.

4. Śniadanie powinno być obfite, ale nie może być za ciężkie.
Pierwszy posiłek to jakieś 25% do 30% całodziennej energii, którą powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi. Spożywanie małych, ale częstych posiłków pozwala na efektywniejsze gospodarowanie spożytymi kaloriami.

Co robić, kiedy rano nie ma czasu na przygotowanie śniadania?
Mamy dla was propozycje, które nieco odbiegają od standardowej kanapki i jajecznicy, ale są równie smaczne.

Przede wszystkim płatki owsiane!
Owies jest nie tylko bogaty w białko, ale również posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę lub potrawy z dodatkiem płatków owsianych, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych mu do funkcjonowania aminokwasów.

Jedna porcja płatków owsianych zapewnia naszemu organizmowi kwas pantotenowy oraz witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz zapobiega występowaniu anemii. Owsianka przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Porcja owsianki to również niezbedny magnez, żelazo, witaminy i źródło błonnika. Udowodniono, że płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego. Wykazują również właściwości probiotyczne, co oznacza, że są pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach.

Moje przepisy na śniadania znajdziecie tu:

Bircher Musli z płatkami owsianymi

Owsianka trochę inaczej…

Granola z jogurtem i musem owocowym

Pan con tomate


Tekst: Tomasz Czaplicki
szef kuchni Botanik Bistro w Bielsku-Białej