Rozsmakuj się

Ręcznie robiona czekolada i świeżo palona kawa w samym sercu Beskidu Żywieckiego – Słodki Przystanek w Żywcu

Sezon zimowy w Słodkim Przystanku to nauka, szkolenia i zdobywanie nowych doświadczeń. Właśnie w taki sposób rodzą się tu nowe pomysły i produkty tworzone z pasją – od podstaw, jak np. rzemieślnicza kawa wypalana na miejscu, w sklepie w Żywcu, czy czekolada Bean to Bar – od ziarna do tabliczki… Są też kolorowe czekolady handmade z dodatkami, w tym naturalnie różowa czekolada Rubi!

Poniżej przedstawiamy to, o czym mowa powyżej, czyli nowe linie produktów cukierni Słodki Przystanek, dostępne w Żywcu, Szczyrku oraz Pizzerii Przystanek w Węgierskiej Górce, a także w nowym sklepie internetowym www.slodkiprzystanek.pl.

Beskid Coffee Roasters to lokalna palarnia kawy z Żywca. Wszystkie mieszanki kaw to wysokiej jakości ziarna Arabiki, pochodzące z plantacji z całego świata.
Jest to rzemieślniczy produkt, który można skosztować i kupić w palarni kawy Słodki Przystanek w Żywcu. Można tam również dowolnie skomponować swój własny zestaw do przygotowywania kawy. Dostępna jest ceramika, młynki do mielenia ziarna, a także akcesoria do alternatywnego parzenia kawy (dropper, aeropress, chemex). Fachowa obsługa doradzi, która mieszanka jest odpowiednia pod daną metodę zaparzania, a na Waszą prośbę zmieli kawę na miejscu.

Beskid Bean to Bar Chocolate to wysokiej jakości produkt rzemieślniczy, stworzony na bazie belgijskiej czekolady, „od ziarna do tabliczki”.

Jak wygląda produkcja czekolady „Bean to Bar”?
Pierwszym krokiem jest import i selekcja ziaren kakaowca. Wyselekcjonowane ziarna są prażone w piecu do uzyskania optymalnego
profilu smakowego, a następnie śrutowane. Później trafiają do kamiennego młynu. Rozpoczyna się proces rafinacji (rozdrabniania) i konszowania (wielogodzinnego mieszania masy kakaowej). Cykl konszowania może trwać nawet 3 doby i ma on znaczący wpływ na smak przyszłej tabliczki. Podczas mieszania, z ziaren uwalniają się kwaśne aromaty. Na tym etapie dodawany jest również nierafinowany cukier trzcinowy.
Gdy konszowanie się zakończy, czekolada dojrzewa w specjalnych blokach i oczekuje na temperowanie (proces podgrzewania i schładzania, który ma na celu krystalizację tłuszczów). Na koniec następuje przelanie gotowej czekolady do formy, nadanie jej odpowiedniego kształtu oraz zapakowanie.

Słodki Przystanek – handmade chocolate to linia czekolad z dodatkami. W ofercie znajdują się kolorowe tabliczki z ciemnej, mlecznej, karmelowej, białej i rubinowej czekolady, udekorowane liofilizowanymi owocami, orzechami, czy ziarnami kakaowca.

Na hasło bielskosmakuje RABAT -10% w sklepie internetowym www.slodkiprzystanek.pl na wszystkie produkty (kawa, czekolada, akcesoria do parzenia kawy, ceramikę) do 31.12.2018 r.