A oto przepis (na 4-5 porcji), prosto od Ani Klajmon, na wyróżniony w programie Top Chef, ŻUR! – dla nas żur w wersji beskidzkiej, z kiełbasą zwyczajną.
Składniki:
500 g kiełbasy zwyczajnej
500 g boczku
2 cebule
zakwas na żur (1 l)
ziemniaki (5 szt.)
3 łyżki świeżego majeranku
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/2 szkl. śmietanki 30%
Boczek, kiełbasę, czosnek, cebule i świeży majeranek przesmażamy na oleju. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i sól. Zalewamy wodą lub wywarem z kości wędzonych. Gotujemy do miękkości.
Ziemniaki na koniec zalewamy zakwasem i gotujemy na małym ogniu przez około 15 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy pół szklanki śmietanki 30%.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Autor: Anna Klajmon, szef kuchni restauracji LAS Warszawa