Rozsmakuj się

4 REGIONALNE DANIA i miejsca, w których warto je zjeść

Markowa Destylarnia i BUNDZ Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ (Szczyrk)
Tu po prostu wszystko smakuje! Menu jest niewielkie, ale każdy z pewnością wybierze coś dla siebie. My wybraliśmy danie z bundzem, czyli góralskim serem z mleka owczego. Jest to przystawka podana w bardzo nowoczesny sposób. Kwasowość i słoność serka jest przełamana słodką „panierką” z białej czekolady. Danie wypełnia granita z buraka, smak jałowca oraz sos z malin. Jeśli ktoś nie przepada za bundzem, w takiej formie na pewno go polubi.

Dodatkowo restauracja w każdy weekend rozpala na zewnątrz grilla i oferuje danie specjalne. Są m.in. duszonki. W sezonie zimowym, to właśnie one, podawane z policzkami wieprzowymi, skradły nasze serca.

Adres: Myśliwska 76, 43-370 Szczyrk

Restauracja w Hotel & Spa Kocierz i BESKIDZKI BIGOS (Andrychów)
Restauracja oferuje kuchnię na wysokim poziomie i przede wszystkim bardzo dużo dań regionalnych takich jak: kwaśnica beskidzka na golonce, domowe kopytka z borowikami z wędzonym bundzem, prażonki na myśliwskiej kiełbasie z boczkiem z własnej wędzarni oraz wiele innych. My postanowiliśmy skosztować beskidzki bigos z suszonymi grzybami i śliwkami, podawany w kociołku. Smak – rewelacyjny. Warto odwiedzić to miejsce i pokosztować zarówno tego dania, jak i całej karty.

Adres: Beskidzka 206, 34-120 Andrychów

Karczma Rogata i KWAŚNICA (Bielsko-Biała)
Kwaśnica, czyli „Zupa Rogata”, to danie, na które z pewnością warto się tu wybrać. Podawana jest z ziemniakami, mięsem z żeberek oraz zapiekanym boczkiem. Od wielu lat (jesteśmy fanami tej zupy w tym miejscu). Smak nie uległ zmianie. Lokal znajduje się na szlaku „Śląskich Smaków”.

Adres: Leszczyńska 40, 43-300 Bielsko-Biała

Doryś i PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRILLA (Bielsko-Biała)
Restauracja oferuje kuchnię na wysokim poziomie i przede wszystkim bardzo dużo dań regionalnych takich jak: kwaśnica beskidzka na golonce,
domowe kopytka z borowikami z wędzonym bundzem, prażonki na myśliwskiej kiełbasie z boczkiem z własnej wędzarni oraz wiele innych. My postanowiliśmy skosztować beskidzki bigos z suszonymi grzybami i śliwkami, podawany w kociołku. Smak – rewelacyjny. Warto odwiedzić to miejsce i pokosztować zarówno tego dania, jak i całej karty.

Adres: Startowa 54, 43-300 Bielsko-Biała