Ryby mają w sobie coś, co trudno znaleźć gdzie indziej w przyrodzie – nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Naukowcy są zdania, że jedzenie ryb i owoców morza odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu. Dodatkowo badania wykazały, że kwasy omega 3, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, zapewniają prawidłowy przepływ krwi, obniżają zły cholesterol oraz zapobiegają miażdżycy. Jakie ryby jeść? Wszystkie! Jak często? Nawet codziennie.
Gdzie się udać, by dostać dobrej jakości produkt, a zarazem mieć w czym wybierać?
Do Centrali Rybnej w Bielsku-Białej. Dlaczego? Pan Mirek – właściciel Centrali, prowadzi swoją firmę od 27 lat. Wraz z gronem swoich zaufanych pracowników, tworzy w tym miejscu miłą, rodzinną atmosferę. Każda ryba, czy owoc morza, „złowiony na morzu”, posiada swój certykat jakości HDI (Handlowy Dokument Identykacyjny) oraz świadectwo MSC, które świadczy o pochodzeniu z łowisk nieprzeławianych, przyjaznych środowisku. Systematyczne dostawy trzy razy w tygodniu (poniedziałek, środa, piątek) sprawiają, że każdego dnia można tu dostać świeżą rybę.
Co dokładnie można tu kupić?
Wszystkie gatunki ryb morskich i oceanicznych, owoce morza z każdego regionu świata – zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej bez glazury, szeroki asortyment ryb wędzonych oraz przyprawy nie zawierające glutaminianu sodu. Jest też duży wybór ryb słodkowodnych i produkty regionalne: polędwica z suma, karp z Ochab, kanapki cieszyńskie. Do tego wiele wyszukanych produktów sprowadzanych z innych krajów jak np. kawior z jeżowca, oliwa z Krety, konserwy rybne z Łotwy (wątróbka z dorsza, sajra, tuńczyk).
Właściciel, dbając o swoją ofertę asortymentową, osobiście jeździ nad morze, poszukując dobrego produktu. Nawiązuje bezpośrednie kontakty z przetwórniami, sprowadzając do Bielska świeże ryby znad Bałtyku (łososia bałtyckiego, troć, czy turbota).
W okresie zimowym Centrala Rybna zacieśnia współpracę z zaufanymi, lokalnymi hodowcami, którzy zobowiązani są dostarczać codziennie świeżego karpia w wielu postaciach. Największą popularnością, co roku, cieszy się filet z karpia nacinany bez ości.
Dostępne są tu także wszystkie artykuły do przygotowywania sushi (marynowany imbir, rzodkiew, wasabi, wodorosty, sos sojowy, ryż), a dodatkowo w piątki, świeżo zrobione sushi. W końcu jedzenie ryb i owoców morza, w tym również na surowo, jest domeną Japończyków, którzy jedzą je nawet kilka razy w ciągu dnia, a ich dieta należy do najzdrowszych na świecie. W związku z tym w Centrali Rybnej nie mogło zabraknąć tych wszystkich produktów, rodem z Japonii.
Firma cały czas się rozwija i szuka nowych rozwiązań. Współpracuje z przetwórniami i wieloma restauracjami na Śląsku i Podbeskidziu (posiada samochody przystosowane do przewozu ryb w odpowiedniej temperaturze). Do swojej siedziby w Starym Bielsku zaprasza wszystkich tych, którzy szukają dobrego, sprawdzonego towaru. Obsługa w Centrali Rybnej zawsze chętnie doradzi i pomoże w wyborze odpowiedniego gatunku ryb, owoców morza, czy innych produktów.
RYBY I OWOCE MORZA
NAJLEPSZE ŹRÓDŁA KWASÓW OMEGA 3
(Zawartość kwasów omega-3 w gramach na 100 g produktu)
- Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony – 1,8
- Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu – 1,7
- Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu – 1,4
- Śledź atlantycki, marynowany – 1,2
- Makrela atlantycka, smażona, wędzona – 1,0
- Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony – 1,0
- Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony – 0,7
- Małże błękitne, gotowane, parowane – 0,7
- Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony – 0,7
- Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone – 0,5
- Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona – 0,4
- Halibut smażony, wędzony – 0,4
- Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany – 0,3
- Łupacz smażony, wędzony – 0,2
- Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki – 0,2
- Krewetki parowane, mieszane gatunki – 0,2
- Dorsz atlantycki, smażony, wędzony – 0,1
Adres: Centrala Rybna, ul. Nad Potokiem 74A, 43-300 Bielsko-Biała, tel. 33 472 07 00