Polecamy to proste, zdrowe i smaczne danie! Burak wspomaga odporność oraz pracę wątroby, obniża ciśnienie krwi, zapobiega wystąpieniu nowotworów i dodaje sił! Kasza bulgur wspomaga pracę serca, koi nerwy oraz obniża poziom cukru we krwi. Pozostałe elementy sałatki, w tym świeży szpinak, również posiadają mnóstwo zdrowotnych właściwości. Ten idealny bilans smaków zaproponował nam szef kuchni Markowej Destylarni w Szczyrku – Konrad.
BURAK
Składniki:
Miód 50 g
Rozmaryn 1 gałązka
Oliwa 50 ml
Przygotowanie: Buraka natrzeć oliwą i miodem. Następnie zawinąć w folię z rozmarynem. Piec w 200 st. C przez około 1,5 godz.
SAŁATKA
Składniki:
Płatki migdałów 10 g
Słonecznik 1 0 g
Orzeszki pini 10 g
Ugotowana kasza bulgur 50 g
Szpinak baby 100 g
Pomidory koktajlowe 100 g
Przygotowanie: Nasiona uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wszystko razem wymieszać.
VINAIGRETTE
Składniki:
Cytryna 1 szt.
Syrop klonowy 10 ml
Oliwa 50 ml
Przygotowanie: Wszystko wymieszać.
Połączyć wszystkie składniki, udekorować pokrojonym w kostkę burakiem.
Autor przepisu: Konrad Klimek, szef kuchni Restauracji Markowa Destylarnia w Szczyrku