Rozsmakuj się

Proste ciasto ze śliwkami

Słyszeliście o Słodkiej Kuchni Pszczółek? Jeśli nie to polecamy ich stronę, domowe-wypieki.com. Justyna i Dorota, autorki słodkich przepisów, pochodzą z Żywca i swoją popularność zyskały m.in. prowadząc swój program kulinarny na TVP Katowice. Na łamach naszego portalu i magazynu Gastro Smakuje podzieliły się swoim przepisem na PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI!

Składniki:
185 g miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
110 g cukru
3 jajka
185 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
450 – 500 g śliwek

Przygotowanie:
Miękkie masło umieść w misie miksera. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Miksuj masło do uzyskania jasnej i puszystej masy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy maślanej. Całość miksuj do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj w trzech partiach do masy, za każdym razem delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 23 cm. Wyrównaj powierzchnię i poukładaj połówki śliwek. Piecz w termoobiegu w temperaturze 175 stopni ok. 45-50 min do tzw. „suchego patyczka”. Studź na kratce. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem, smacznego!


Autorki przepisów: Dorota Pszczółka Habdas i Justyna Pszczółka
Autorki bloga www.domowe-wypieki.com oraz prowadzące program kulinarny w TVP3 Katowice „Słodka Kuchnia Pszczółek”.