Rozsmakuj się

Kurczak z ziołami i ziołowym risotto

Większość z nas uwielbia kurczaka. Przedstawiamy Wam zatem prosty przepis na filet z piersi z ryżem oraz sposób Bartosza Gadziny, szefa kuchni związanego z marką Beksien, na wzbogacenie całego dania ZIOŁAMI! 

Składniki:
Filet z kurczaka (najlepiej pierś ze skórą)
Kilka liści i gałązek szałwii
Kilka gałązek tymianku
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Olej, masło
Ryż arborio
Bulion drobiowy
Białe wino
Cebula
Masło
Parmezan (lub opcjonalnie inny ser)

Przygotowanie:

KURCZAK:
rozgrzewacie patelnie i wlewacie olej. Wrzucacie kilka gałązek tymianku oraz kilka liści szałwii. Pierś solicie z obu stron. Posypujecie pieprzem, ale tylko od wewnętrznej strony (nie chcemy, by pieprz pierwszy się spalił). Układacie kurczaka na ziołach. Smażycie na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor. Następnie wrzucacie rozgnieciony ząbek czosnku. Kurczaka obracacie na drugą stronę i smażycie przez dwie-trzy minuty. Po tym czasie dodajecie masło i zdejmujecie kurczaka z ognia. Kurczak powinien odpocząć, a wy w tym czasie polewajcie go roztopionym masłem z patelni.

RISOTTO:
w międzyczasie w rondelku podgrzewacie olej i szklicie posiekaną cebulę. Dodajecie ryż, mieszacie, a następnie po ok. 2 minutach podlewacie całość winem. Gdy wino odparuje, dorzucacie pokrojone liście szałwii oraz liście świeżego tymianku i stopniowo podlewacie gorącym bulionem. Pamiętajcie o mieszaniu, ciągłe mieszanie uwolni więcej skrobi, a ryż ugotuje się szybciej. Gdy Wasz ryż jest jeszcze w środku lekko chrupki, zdejmujecie go z ognia, dodajecie ser i masło, ciągle mieszając. Odstawiacie na jedną-dwie minuty, by odpoczął. Następnie przekładacie go na talerz i układacie na nim gotową pierś z kurczaka.

Smacznego!


Autor przepisu: Bartosz Gadzina – Przetwórnia Beksien, przetwornia@beksien.pl, tel. 506 062 035