Dworek New Restaurant to miejsce, które przenika historia i tradycja, a wypełnia współczesny styl i nowoczesna, autorska kuchnia. Ponadto to jedyna restauracja w Bielsku-Białej, która przez całą jesień, aż do końca roku, zapewni nam masę wrażeń, związanych m.in. z cyklicznymi kolacjami degustacyjnymi, czy warsztatami dla dzieci, czy z blendingu whisky. No ale zacznijmy od historii…
Historia Dworku sięga dość daleko, bo aż XIX wieku, i jest związana z Państwem Łodygowic, obejmującym teren między miastami Bielskiem i Białą oraz Żywcem. Jego ostatnim właścielem był baron Otto von Klobus. Kiedy w 1906 r. jego ojciec Adolf oddał mu majątek, Otto bardzo przyczynił się do rozwoju ówczesnych gmin: Wilkowic, Rybarzowic, Buczkowic, Bystrej, czy Szczyrku. Adolf natomiast zamieszkał w specjalnie wybudowanym dla niego „Leśnym Zameczku” w Mikuszowicach. Wcześniej stał tam drewniany dworek rodziny Zippserów, który, jako posiadłość, figurował na mapie już w 1845 r.
Kilka lat temu został pieczołowicie odrestaurowany przez obecnych właścicieli i przystosowany do potrzeb dzisiejszego rynku: gastronomicznego, rozrywkowego i konferencyjnego. Umożliwił to podział na sale, które mogą funcjonować niezależnie. Każda z nich, dzięki zróżnicowanym elementom architektonicznym, skontrastowanym z nowoczenym wyposażeniem, tworzy odrębny klimat. W głównej sali na parterze, którą można podziwiać m.in. podczas kolacji degustacyjnych, zachowano zabytkowe segmenty ścian wraz z fragmentami kolorowych, zabytkowych tynków z 1830 r., ilustrujących bieg historii.
Pozostałe cztery sale zostały całkowicie odnowione, zachowując dziewiętnastowieczny nastrój. Na tym poziomie znajduje się również bardzo klimatyczny ogród zimowy, całkowicie przeszklony z trzech stron. Dzięki temu, nie wstając ze stolika, można z niego podziwiać całą okolicę. Widok, szczególnie po zmroku, robi duże wrażenie, a efekt dopełniają zwisające z sufitu – białe girlandy.
Restauracja. Sama restauracja mieści się w urokliwej piwnicy, w której surowe, industrialne klimaty, łączą ciepło klasycznych cegieł z nowoczesnym umeblowaniem. Mimo, iż sala jest urządzona w zupełnie innych klimacie, niż pozostałe, to właśnie dzięki dobrze zachowanym, odkrytym cegłom, nawiązuje do swojej odległej historii. W sali tej odbywają się bardziej kameralne wydarzenia, spotkania tematyczne oraz warsztaty kulinarne dla dzieci.
Menu. O smaki w Dworku czuwa szef kuchni – Przemysław Baczański oraz jego autorska karta łącząca nowoczesną kuchnię z polską tradycją, zmieniająca się wraz z porami roku i dostępnością sezonowych produktów.
Wydarzenia. Dworek New Restaurant to miejsce stworzone dla każdego. Można tu zjeść rodzinny obiad, zorganizować imprezę okolicznościową, konferencję, spotkanie, czy kolację firmową oraz swoją własną, wymarzoną uroczystość w mniejszym lub większym gronie. Do tego przez całą jesień, aż do końca roku będą odbywać się tu, przynajmniej raz w miesiącu:
– Kolacja degustacyjna z somellierem,
– Warsztaty z bleandingu whisky
– Kolacja degustacyjna „whisky z paringiem dań”
– Warszaty kulinarne dla dzieci
– Wieczór z muzyką na żywo i winem
O restauracji można przeczytać też w przewodnikach Gault&Millau oraz Poland 100 Best Restaurants. Jest to miejsce, gdzie tradycja łączy się ze współczesnością, a roztaczający się wokół zabytkowy park, sprzyja relaksowi.
Kalendarium wydarzeń na:
www.facebook.com/DworekNewRestaurant