Rozsmakuj się

Wzmacnianie odporności DIETĄ

W okresie jesienno – zimowym bardzo ważne jest wspieranie naturalnej odporności organizmu. Dzięki niej możemy skutecznie bronić się przed infekcjami, wirusami i bakteriami. Układ odpornościowy możemy wzmacniać przede wszystkim dzięki właściwej diecie, wprowadzając odpowiednie produkty do codziennego menu. Ważne, aby dieta była bogata w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i probiotyki.

Odporność organizmu pochodzi przede wszystkim od jelit dlatego w pierwszej kolejności powinniśmy zająć się ich dobrym funkcjonowaniem. Jeżeli mamy problem z układem pokarmowym, ciągłe zaparcia, biegunki wzdęcia jest to informacja, że należy zmienić dietę, aby wyeliminować przewlekły stan zapalny w jelitach. O jelita trzeba dbać dostarczając im odpowiednich bakterii probiotycznych które poprawią ich funkcjonowanie, a co za tym idzie siłę naszego organizmu do walki z infekcjami. Probiotyki do organizmu należy dostarczać każdego dnia. Zbawiennie bakterie probiotyczne znajdują się przede wszystkim w kiszonkach: kiszona kapusta, kiszone ogórki, zakwas buraczany i we wszystkich warzywach które ukisimy w naturalny sposób. Ale co ważne, kiedy zjemy ogórki lub kiedy zrobimy surówkę z kiszonej kapusty nie wylewajmy wody z tych kiszonek! Jest naturalnym bogactwem probiotyków. Wodę z kiszonek można pić każdego dnia np. po pół szklanki dziennie. Bakterie probiotyczne znajdują się również w fermentowanych produktach mlecznych takich jak jogurt, ke?r, maślanka. Nabiał należy kupować bez dodatku mleka w proszku w składzie. Jogurty probiotyczne można kupić w sklepie lub przygotować samemu w domowym zaciszu.

Układ odpornościowy bardzo potrzebuje witaminy C, którą znajdziemy głównie w świeżych warzywach i owocach. Warzywa bogate w tą witaminę to przede wszystkim papryka, natka pietruszki, brukselka, również warzywa fermentowane takie jak kiszona kapusta i kiszone ogórki. Wśród owoców należy wymienić kiwi, cytrusy, owoce leśne. Wskazane jest wspieranie się również świeżo wyciskanymi sokami warzywno-owocowymi. Pomocne będą również soki z czarnego bzu, z rokitnika czy z dzikiej róży, ale oczywiście bez dodatku cukru.

Ważne są również przeciwutleniacze, które znajdziemy przede wszystkim w czerwonych owocach takich jak jagody, borówki, maliny, truskawki, aronia, czarna porzeczka, ale również czerwone grejpfruty, różowe winogrona. Pamiętać trzeba też o warzywach takich jak marchewka, buraki, brokuły, cebula, czosnek, dynia, pomidory. Do codziennego jadłospisu można wprowadzić większą ilość warzyw poprzez zupy warzywne, które dodatkowo rozgrzeją organizm w zimne dni.

Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiedni podaż witaminy D3. Witamina ta naturalnie jest syntetyzowana przez skórę w czasie naświetlania promieniami słońca. Jednak w okresie jesienno – zimowym, kiedy w naszej szerokości geogra?cznej nie ma zbyt wiele słońca, dochodzi do dużych niedoborów tej witaminy. Naturalnie możemy znaleźć ją w jajkach, wątróbce, maśle i nabiale, rybach morskich, ale bardzo często okazuje się że jest to za mało i tutaj powinniśmy się wesprzeć suplementacją syntetyczną. Jest to jedyna z witamin którą tak ciężko dostarczyć w odpowiedniej ilości z pożywienia i której suplementacja jest konieczna.

Kwasy tłuszczowe omega 3 – bardzo ważne dla układu odpornościowego, pomagają również zmniejszać stany zapalne w organizmie. Omega 3 znajdują się w tłustych rybach morskich, ale tylko w tych niehodowlanych. A ponad to w oleju lnianym, orzechach, siemieniu lnianym, nasionach chia. Należy jednak pamiętać, że kwasy tłuszczowe omega 3 są bardzo wrażliwe na utlenianie dlatego powinny być spożywane w postaci świeżej i najlepiej na zimno.

Wzbogacając codzienną dietę w produkty dostępne w każdym Polskim domu możemy zapobiegać chorobom w okresie jesienno – zimowym lub chociażby zmniejszać ich powikłania. I pamiętajmy że zawsze warto jeść produkty naturalne , ponieważ żaden lek nam ich nie zastąpi.


Autor: Patrycja Majdak, dietetyk w Poradnia Dietetyczna Dietaraj