Rozsmakuj się

Polędwiczka wieprzowa a’la Wellington

Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
500 g pieczarek
2 łyżki musztardy
200 ml mleka
2 jajka
100 g mąki
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Kminek lub dowolne ziarenka

Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Nacieramy porządnie solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na bardzo dużym gazie krótko obsmażamy mięso z każdej strony, aż do jego zamknięcia.
Pieczarki drobno miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następie „suszymy”, podsmażając na 1 łyżce oleju. Mleko, mąkę i jajka miksujemy na gładką masę i smażymy z nich naleśnki (2 sztuki).

Kiedy mamy już wszystko, składamy naszego „Wellingtona”. Rozkładamy naleśniki. Układamy na nich cienką warstwę pieczarek. Polędwiczkę smarujemy musztardą, następnie kładziemy na środku, na pieczarkach, i zwijamy w równy rulon. Całość przekładamy na ciasto francuskie i zwijamy dokładnie jeszcze raz, formując roladę. Boki muszą być zawinięte pod spód. Tak przygotowanego „Wellingtona” przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Sklejona część ciasta musi być obrócona do dołu. Smarujemy wierzch jajkiem, posypujemy kminkiem lub innymi ziarnami (np. sezamem, czarnuszką). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika, dajemy naszej polędwiczce „odpocząć” przez 5-7 min, po czym kroimy ją w grube plastry i układamy na talerzu. Smacznego!


Przepis: Piotr Polak
Szef Kuchni Bistro Szara Reneta, Skoczów

 

 

Polecamy inne przepisy Piotra:

Kanapka Monte Christo w autorskiej wersji z pak choi

Wegańskie curry z ciecierzycy

Śledź z jabłkiem i oliwą bazyliową