Jak co roku, listopad jest czasem NA GĘŚ! To właśnie na 11 listopada wiele restauracji serwuje to szlachetne mięso, które wówczas smakuje najlepiej! Poniżej przedstawiamy listę polecanych miejsc na gęś w naszym regionie! Sprawdźcie i posmakujcie przez ten weekend!
Bielsko-Biała:
DWOREK NEW RESTAURANT
Przystawka:
– Pate/ brioche/ orzech laskowy/ gruszka/ galaretka
Zupa:
– Bulion z gęsi/ makaron pietruszkowy/ marchew
Danie główne:
– Żołądki gęsie/ pieczarka/ bagietka/ rozmaryn
– Pierś z gęsi konfit/ kopytka/ puree z marchwi/ marchew kiszona/ marchew pieczona/ sos demi glace
RESTAURACJA GALLO NERO
Przystawka:
– Carpaccio z podwędzanej piersi gęsiej
– Ciabatta z szarpaną gęsiną
Dania główne
– Gęsie pipki
– Konfitowane gęsie udko
WRÓBLÓWKA
Przystawka:
– Salceson z gęsich żołądków, marynowana cebula z jabłkiem, pumpernikiel, kwaśna śmietana
Dania główne:
– Confitowana noga z gęsi w sosie własnym, knedel drożdżowy, kapusta czerwona z czarną porzeczką, żółty burak
– Pierś z gęsi w sosie z suszonej śliwki, puree z wędzonych białych warzyw, karmelizowana dynia z chrzanem
MARGERITA RESTAURANT & PIZZA
Przystawka:
– Dymione płatki gęsiny z pudrem oliwkowym, truflą buraczaną i musem wiśniowym
Zupa:
– Gęsie consomme z włoszczyzną i gęsim żołądkiem
Danie główne:
– Konfitowana pierś gęsi na sałatce z czerwonej kapusty, z figami i żurawiną oraz drobnymi kluseczkami i sosem demi glace
Deser:
– Śliwki duszone w czerwonym winie z lodami migdałowymi
STREFA 321
Specjalna weekendowa wkładka
Goczałkowice Zdrój:
KOGUT I KURKA
Przystawka:
– Wątróbka z gęsi/ jarzębina/ wędzona słonina/ grzyby shimei
Zupa:
– Krupnik/ gęsie żołądki/ podgrzybek
Danie główne:
– Nogi z gęsi confit/ racuch ziemniaczany/ buraki
– Wędzona pierś z gęsi/ miks sałat/ pomarańcza/ sos wiśniowo-anyżowy
Deser:
– Pączek dyniowy/ gęsi tłuszcz/ rokitnik/ genage rozmarynowe
KAPIAS – restauracja w Ogrodach Kapias
Przystawki:
– Pasztet, smalczyk, żołądki konfitowanych
Zupy:
– Bulion z lanym ciastem
– Ooberiba na wywarze ze skrzydeł
Dania główne:
– Uda z gęsi z ziemniakiem pieczonym i zasmażanej kapusty
– Piersi z gęsi z zielonymi kluskami i czerwoną kapustą z żurawiną
Desery:
– Tort czekoladowy
– Deser lodowy z pieczonym jabłkiem
Istebna:
RESTAURACJA DWÓR KUKUCZKA
Przystawka:
– Marynowany filet z gęsi/ espuma śliwkowa/ dynia
Zupa:
– Rosół z gęsi z kołdunami
Danie główne:
– Noga z gęsi/ gołąbki z czerwonej kapusty/ polenta/ sos marakuja
Kęty:
PIWNICA RYCERSKA
Dania główne:
– Pierś z gęsi, puree z batatów, kasza gryczana z dynią, sos z żurawiny
– Udko z gęsi sous-vide, puree z ziemniaków, fasolka szparagowa z orzechami, sos pieczeniowy
Do festiwalu gęsiny dołączyły specjalne dania z kaczką.
Pszczyna:
PUNK „G”ASTRONOMICZNY
Przystawka:
– Pasztet z pieczonej gęsi / puree z jabłka / pieczywo gryczane / skwarki
Zupa:
– Barszcz grzybowy gotowany na gęsinie / pierożki z wędzonym ziemniakiem
Danie główne:
– Duszone gołąbki z gęsiną / warzywa okopowe
RESTAURACJA KAMERALNA
Przystawki:
– Pieczona noga z gęsi z espumą z modrej kapusty / chrust ziemniaczany
– Gęsi żołądek konfitowany w smalcu wieprzowym / sos maślany / beza z grzybów
– „Polskie takos” Pulle z gęsi / sałata / dressing cytrynowo-miodowy / majonez dymkowy
– Mus z gęsich wątróbek / orzech włoski / puree wędzona śliwka / tost piernikowy
Zupy:
– Krem z dyni / gęsie pierożki won- ton
– Consomme gęsie / ravioli
Dania główne:
– Konfitowana noga z gęsi/ kasza po staropolsku/ marynowany podgrzybek
– Konfitowana noga z gęsi/ puree z dyni piżmowej / mus chrzanowy
– Pierś z gęsi / fondant z dyni / brukselka / sos gruszkowo-imbirowy
– Pierś z gęsi / gratin burak-gruszka / jarmuż / wiśnia-czekolada
– Tortellini z gęsi / kwaśna śmietana / masło palone
Desery:
– „Jesienne jabłko“ -Wariacja na temat jabłka
– Fondant piernikowy/ lody śliwkowe
– Kogel mogel / owoce / honeycomb
Szczyrk:
MARKOWA DESTYLARNIA
Przystawka:
– Pate z wątróbki/ konfitura gruszkowa/ grzanka
Dania główne:
– Gulasz z gęsich pipek/ podpłomyk
– Pierś gęsia w sosie orzechowo- kaparowym/ pure z dyni/ burak marynowany/ karmelizowana gruszka
– Gęsie udko faszerowane kasztanami/ sos żurawinowy/ pure z ziemniaka i rukoli/ sałata rzymska
Świętoszówka:
DWÓR ŚWIĘTOSZÓWKA
Dokładne menu podamy wkrótce, polecamy w ciemno!
Ustroń:
ANGEL’S STEAK & PUB
Przystawka:
– Gulasz z gęsich pipek z nutą anyżu
– Pasztet z gęsiej wątróbki z pomarańczami i goździkami
– Carpaccio z gęsiej piersi pieczonej w soli morskiej, na rukoli, z serem blue i winogronami
Zupa:
– Gęsi rosół z pierożkami wątrobianymi
Danie główne:
– Podwędzane gęsie udko z sosem rumianym, kaszą pęczak i dynią
Deser:
– Mus jagodowy z białą czekoladą, podany na biszkopcie orzechowym