Rozsmakuj się

GĘSINA na Święto Marcina! – lista polecanych przez nas miejsc i dań

Jak co roku, listopad jest czasem NA GĘŚ! To właśnie na 11 listopada wiele restauracji serwuje to szlachetne mięso, które wówczas smakuje najlepiej! Poniżej przedstawiamy listę polecanych miejsc na gęś w naszym regionie! Sprawdźcie i posmakujcie przez ten weekend!

Bielsko-Biała:

DWOREK NEW RESTAURANT
Przystawka:
– Pate/ brioche/ orzech laskowy/ gruszka/ galaretka
Zupa:
– Bulion z gęsi/ makaron pietruszkowy/ marchew
Danie główne:
– Żołądki gęsie/ pieczarka/ bagietka/ rozmaryn
– Pierś z gęsi konfit/ kopytka/ puree z marchwi/ marchew kiszona/ marchew pieczona/ sos demi glace

RESTAURACJA GALLO NERO
Przystawka:

– Carpaccio z podwędzanej piersi gęsiej
– Ciabatta z szarpaną gęsiną

Dania główne
– Gęsie pipki
– Konfitowane gęsie udko

WRÓBLÓWKA
Przystawka:

– Salceson z gęsich żołądków, marynowana cebula z jabłkiem, pumpernikiel, kwaśna śmietana
Dania główne:
– Confitowana noga z gęsi w sosie własnym, knedel drożdżowy, kapusta czerwona z czarną porzeczką, żółty burak
– Pierś z gęsi w sosie z suszonej śliwki, puree z wędzonych białych warzyw, karmelizowana dynia z chrzanem

MARGERITA RESTAURANT & PIZZA
Przystawka:

– Dymione płatki gęsiny z pudrem oliwkowym, truflą buraczaną i musem wiśniowym
Zupa:
– Gęsie consomme z włoszczyzną i gęsim żołądkiem
Danie główne:
– Konfitowana pierś gęsi na sałatce z czerwonej kapusty, z figami i żurawiną oraz drobnymi kluseczkami i sosem demi glace
Deser:
– Śliwki duszone w czerwonym winie z lodami migdałowymi

STREFA 321
Specjalna weekendowa wkładka


Goczałkowice Zdrój:

KOGUT I KURKA
Przystawka:
– Wątróbka z gęsi/ jarzębina/ wędzona słonina/ grzyby shimei
Zupa:
– Krupnik/ gęsie żołądki/ podgrzybek
Danie główne:
– Nogi z gęsi confit/ racuch ziemniaczany/ buraki
– Wędzona pierś z gęsi/ miks sałat/ pomarańcza/ sos wiśniowo-anyżowy
Deser:
– Pączek dyniowy/ gęsi tłuszcz/ rokitnik/ genage rozmarynowe

KAPIAS – restauracja w Ogrodach Kapias
Przystawki:
– Pasztet, smalczyk, żołądki konfitowanych
Zupy:
– Bulion z lanym ciastem
– Ooberiba na wywarze ze skrzydeł
Dania główne:
– Uda z gęsi z ziemniakiem pieczonym i zasmażanej kapusty
– Piersi z gęsi z zielonymi kluskami i czerwoną kapustą z żurawiną
Desery:
– Tort czekoladowy
– Deser lodowy z pieczonym jabłkiem


Istebna:

RESTAURACJA DWÓR KUKUCZKA
Przystawka:
– Marynowany filet z gęsi/ espuma śliwkowa/ dynia
Zupa:
– Rosół z gęsi z kołdunami
Danie główne:
– Noga z gęsi/ gołąbki z czerwonej kapusty/ polenta/ sos marakuja


Kęty:

PIWNICA RYCERSKA
Dania główne:

– Pierś z gęsi, puree z batatów, kasza gryczana z dynią, sos z żurawiny
– Udko z gęsi sous-vide, puree z ziemniaków, fasolka szparagowa z orzechami, sos pieczeniowy
Do festiwalu gęsiny dołączyły specjalne dania z kaczką.


Pszczyna:

PUNK „G”ASTRONOMICZNY
Przystawka:
– Pasztet z pieczonej gęsi / puree z jabłka / pieczywo gryczane / skwarki
Zupa:
– Barszcz grzybowy gotowany na gęsinie / pierożki z wędzonym ziemniakiem
Danie główne:
– Duszone gołąbki z gęsiną / warzywa okopowe

RESTAURACJA KAMERALNA
Przystawki:
– Pieczona noga z gęsi z espumą z modrej kapusty / chrust ziemniaczany
– Gęsi żołądek konfitowany w smalcu wieprzowym / sos maślany / beza z grzybów
– „Polskie takos” Pulle z gęsi / sałata / dressing cytrynowo-miodowy / majonez dymkowy
– Mus z gęsich wątróbek / orzech włoski / puree wędzona śliwka / tost piernikowy
Zupy:
– Krem z dyni / gęsie pierożki won- ton
– Consomme gęsie / ravioli
Dania główne:
– Konfitowana noga z gęsi/ kasza po staropolsku/ marynowany podgrzybek
– Konfitowana noga z gęsi/ puree z dyni piżmowej / mus chrzanowy
– Pierś z gęsi / fondant z dyni / brukselka / sos gruszkowo-imbirowy
– Pierś z gęsi / gratin burak-gruszka / jarmuż / wiśnia-czekolada
– Tortellini z gęsi / kwaśna śmietana / masło palone
Desery:
– „Jesienne jabłko“ -Wariacja na temat jabłka
– Fondant piernikowy/ lody śliwkowe
– Kogel mogel / owoce / honeycomb


Szczyrk:

MARKOWA DESTYLARNIA
Przystawka:
– Pate z wątróbki/ konfitura gruszkowa/ grzanka
Dania główne:
– Gulasz z gęsich pipek/ podpłomyk
– Pierś gęsia w sosie orzechowo- kaparowym/ pure z dyni/ burak marynowany/ karmelizowana gruszka
– Gęsie udko faszerowane kasztanami/ sos żurawinowy/ pure z ziemniaka i rukoli/ sałata rzymska


Świętoszówka:

DWÓR ŚWIĘTOSZÓWKA
Dokładne menu podamy wkrótce, polecamy w ciemno!


Ustroń:

ANGEL’S STEAK & PUB
Przystawka:
– Gulasz z gęsich pipek z nutą anyżu
– Pasztet z gęsiej wątróbki z pomarańczami i goździkami
– Carpaccio z gęsiej piersi pieczonej w soli morskiej, na rukoli, z serem blue i winogronami
Zupa:
– Gęsi rosół z pierożkami wątrobianymi
Danie główne:
– Podwędzane gęsie udko z sosem rumianym, kaszą pęczak i dynią
Deser:
– Mus jagodowy z białą czekoladą, podany na biszkopcie orzechowym