Rozsmakuj się

4 BESKIDZKIE PRODUKTY i miejsca, w których można je dostać

Pstrąg Beskidzki (Porąbka)

To ryba wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Nazwa „pstrąga beskidzkiego” lub inaczej „pstrąga górskiego” pochodzi od miejsca hodowli ryby, usytuowanego w terenie górskim Beskidów, 420 m. n. p. m., gdzie woda jest wyjątkowo czysta, co ma ogromny wpływ na jej jakość i smak. Warunki, w których hodowany jest pstrąg są zbliżone do naturalnych. Metody jego produkcji sięgają pierwszej połowy XX wieku i do dzisiejszego dnia nie uległy zmianie. Cena restauracyjna „pstrąga górskiego” jest niejednokrotnie 3 razy wyższa od tej, którą zapłacilibyśmy w hodowli. Dodatkowo tu, na miejscu w Porąbce, można go własnoręcznie wyłowić, kupić i ugrillować oraz dowiedzieć się wszystkiego o sposobie jego chowu. Ponadto pamiętajmy, mianem „pstrąga górskiego” można określać tylko pstrąga z powiatu bielskiego!

Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie, ul. Wielka Puszcza 68, 43-353 Porąbka, tel. 33 810 60 26, 601 886 026

Jagnięcina beskidzka (Koniaków)
To produkt wpisany na krajową Listę Produktów Regionalnych. Jagnięcina z terenów górskich nie jest tuczona na wagę, dzięki czemu tłuszcz śródmięśniowy podczas obróbki nie ulega rozpuszczeniu, pozostając w mięsie i nadając mu soczystości. Mięso jest jasnoróżowe o miękkiej, sprężystej strukturze. Duży wpływ na jego smak ma specyficzna roślinność występująca na tutejszych halach. W koniakowskiej Bacówce świeżą jagnięcinę można kupić od kwietnia do sierpnia po wcześniejszym zamówieniu telefonicznym (porcja 2-4 kg) lub przez cały rok w formie mrożonej. Polecamy też bundz i bryndzę z tego miejsca.

Centrum Produktu Regionalnego, Bacówka, 43-474 Koniaków 33, tel. 602 128 388

Drób z Lipowskich Wzgórz (Lipowa)
Gospodarstwo, którego historia sięga 1608 roku, oferuje zdrową i świeżą żywność najwyższej jakości. W dużej mierze jest to drób – kury, kaczki, gęsi, ale dostępny jest też królik, a nawet jagnięcina i baranina oraz jaja od kur zielononóżek, które nie zawierają cholesterolu. Wszystkie zwierzęta są karmione zdrową paszą zbożową pochodzącą z tutejszych pól. Mają miejsce i swobodę wybiegu, co znacząco wpływa na ich smak. Zamówień dokonuje się telefonicznie.

Lipowe Wzgórza – Majątek Ziemski Lipowa, ul. Lipowa 1, 34-324 Lipowa, tel. 608 717 709

Sery z Serowej Krainy (Rajcza)

Celem „Serowej Krainy” jest powrót do lokalnego rolnictwa i produkcji tradycyjnych twarogów świeżych i wędzonych. Faktycznie, kosztując te sery, cofamy się do dzieciństwa, kiedy pod nasze drzwi przychodziła mleczarka i zostawiała bańkę z mlekiem, a nasze mamy, czy babcie, robiły z niego swojskie produkty. W ofercie znajdziemy serek typu Charollais w kształcie beczki, biały twarożek (niemal płynny) typu La Faisselle, tradycyjny twaróg oraz ser podpuszczkowy.

Serowa Kraina, 237e, 34-370 Rajcza, tel. 515 216 261, 501 013 854