Dynia i jabłko? Tego trzeba spróbować!
CIASTO:
Składniki:
210 g miękkiego masła
150 g cukru do wypieków
4 jajka
1 szklanka puree z dyni
200 ml mleka
szczypta soli
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kg jabłek
Przygotowanie:
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, a składniki suche (mąka, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa oraz soda) przesiane. Jabłka umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Orzechy podpraż na suchej patelni. Masło utrzyj z cukrem (mikserem) do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijaj stopniowo jajka, jedno po drugim, miksując, aż do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Mleko oraz puree z dyni wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj do masy maślanej na zmianę z przesianymi składnikami suchymi, miksując tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 35 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia . Do formy przełóż ciasto, wyrównując powierzchnię. Na wierzchu poukładaj jabłka. Piecz w temp. 180ºC przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmij i studź na kratce.
GLAZURA Z DYNI:
Składniki:
65 g cukru pudru
1 łyżka mleka
40 g puree z dyni
25 g masła
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
składniki umieść w małym garnuszku i wymieszaj. W razie potrzeby zblenduj pozbywając się grudek. Całość gotuj przez chwilę ok. 1 min. Zdejmij z palnika i rozprowadź glazurę na wierzchu ciasta przy pomocy pędzelka.
Dodatkowo:
50 g posiekanych
orzechów laskowych
Gotowe ciasto posyp orzechami laskowymi.
Autorki przepisów: Dorota Pszczółka Habdas i Justyna Pszczółka
Autorki bloga www.domowe-wypieki.com oraz prowadzące program kulinarny w TVP3 Katowice „Słodka Kuchnia Pszczółek”.