Rozsmakuj się

Mikrofarma przedstawia: groch wąsaty i rzodkiew rambo

Na łamach magazynu Gastro Smakuje gości już po raz trzeci – zespół Mikrofarmy. Jak zapewne pamiętacie, jego członkowie na co dzień zajmują się uprawą i pielęgnacją swoich małych podopiecznych – czyli mikroliści. Specjalizują się w hodowli przeróżnych odmian mikroziół i mikrowarzyw. W ich nowoczesnej miejskiej farmie znajdziecie całe spektrum smaków i kolorów, m.in. rzodkiew rambo, groch wąsaty, musztardę dijon, czerwony i zielony jarmuż i wiele innych. Dlatego jeżeli bliska jest Wam idea slow food, wpadnijcie po tackę ulubionych mikroliści na ul. Piekarską 130, lub na obiad do którejś z restauracji w okolicy, do której Mikrofarma dowozi swoje małe cuda. Cuda, bo w stosunku do swoich niepozornych rozmiarów, zawierają nieproporcjonalnie dużo wartości odżywczych, witamin i minerałów. A na dodatek pięknie prezentują się na talerzu. Co więcej, zaskakują niesamowitym aromatem i intensywnością smaku, gdyż pod tym względem kilkukrotnie przewyższają swoje dorosłe odpowiedniki. Przykładowo weźmy na tapetę groch wąsaty oraz coś z innej kategorii smakowej – rzodkiew odmiany rambo.

Danie autorstwa Filipa Suskiego - szefa kuchni Amici Restaurant&Bistro
Danie autorstwa Filipa Suskiego – szefa kuchni Amici Restaurant&Bistro

Groch wąsaty, jak sama nazwa wskazuje, posiada swego rodzaju wąsy, które zdecydowanie dodają mu atrakcyjności. Jest piękny, intensywnie zielony i jędrny. Jego chrupiące łodyżki i orzeźwiające listki są genialnym, naturalnym źródłem magnezu i kwasu foliowego. Te słodkawe w smaku mikroliście są ponadto bogate w witaminy A, B i C oraz zawierają lizynę, która ma właściwości odmładzające i antymiażdżycowe.

Danie autorstwa Przemysława Baczańskiego - szefa kuchni Dworek New Restaurant
Danie autorstwa Przemysława Baczańskiego – szefa kuchni Dworek New Restaurant

Z kolei rzodkiew rambo charakteryzuje się pikantnym smakiem i równie ciekawym wyglądem. Jej liście i łodygi są bowiem intensywnie fioletowe, co wynika z wysokiej zawartości antocyjanów – jest przez to szczególnie atrakcyjna na talerzu. Listki rzodkiewki to m.in. porządna dawka witaminy C, wapnia i żelaza, a także wysoka zawartość błonnika i działanie oczyszczające.

Pamiętajcie jednak, że mikroliście to nie tylko dodatek do sałatek, kanapek, smoothie czy dań głównych, ale także świetna opcja na przekąskę! Do wyboru, do koloru, a wszystko to dostępne na Piekarskiej 130 w Bielsku-Białej.


Tekst i zdjęcia: Alicja Młyniuk BO Studio
Adres: Mikrofarma, ul. Piekarska 130, 43-300 Bielsko-Biała