Rozsmakuj się

Autorska kuchnia atutem hotelu Hampton by Hilton w Oświęcimiu

Bartosz Gadzina to osoba, która działa według ściśle wytyczonych zasad. Tworzy kuchnię według światowych standardów, dbając przede wszystkim o dobry produkt. Jego talent i pasję do gotowania oraz ogromne doświadczenie doceniła światowa marka – sieć hoteli Hilton. Budująca się wówczas w Oświęcimiu linia Hampton zaproponowała Bartoszowi posadę szefa kuchni. Ten podjął wyzwanie.

Liczby oświęcimskiego hotelu Hampton by Hilton.
Hotele Hampton by Hilton to wielokrotnie nagradzana marka, dedykowana osobom zwracającym uwagę przede wszystkim na swobodę i jakość oferowanych produktów. Goście obiektu w Oświęcimiu mają do dyspozycji 120 pokoi dwu lub trzyosobowych z łóżkiem standardowym lub łóżkiem typu queen size o szerokości 120 cm oraz dostawką. Mogą również skorzystać z dwupoziomowego, monitorowanego parkingu podziemnego z 64 miejscami.

W hotelu znajdują się m.in. 4 sale konferencyjne, z których największa ma 106 metrów kwadratowych, centrum fitness oraz otwarta strefa biznesowa z komputerami i bezpłatnym internetem. Lobby, o powierzchni 300 metrów kwadratowych, może pomieścić 130 gości. Godne uwagi jest to, że oświęcimski Hampton by Hilton jest drugim hotelem w Polsce z systemem digital key, czyli możliwością otwierania pokoju przy użyciu własnego telefonu.

Cel: najlepsza restauracja w okolicy.
Inwestor oczekuje, że hotelowa restauracja będzie wykraczać ponad standard Hiltona i będzie najlepszą na ziemi oświęcimskiej. Jednym z pierwszych kroków na drodze do osiągnięcia tego celu było zatrudnienie Bartosza Gadziny, który wiele lat pracował za granicą, niejednokrotnie w lokalach nagradzanych gwiazdkami Michelin.

Szef nowo powstałej restauracji skompletował zgrany zespół – postawił zarówno na doświadczenie, mianując na swego zastępcę Rafała Orłowskiego – byłego szefa kuchni restauracji Piwnica Rycerska w Kętach, jak i na młode talenty, przyjmując do przyuczenia kilku absolwentów z pobliskiej szkoły gastronomicznej.

Na dobry początek dnia – śniadania. Restauracja nie tylko dla gości hotelu.
Nowy obiekt w Oświęcimiu posiada największą strefę śniadaniową ze wszystkich hoteli Hampton by Hilton w Polsce. Pierwsze posiłki wydawane są w godzinach od 6:30 do 10:30, również dla gości spoza hotelu. Bartosz Gadzina, choć przy śniadaniach musi się trzymać ściśle określonych reguł, to stara się wprowadzić jak najwięcej swoich slow foodowych idei. Przede wszystkim kładzie nacisk na wysokiej jakości produkty, m.in. jajka z chowu na wolnym wybiegu, boczek z pobliskiej wędzarni oraz lokalne wędliny, sery i wypieki.

Restauracja pomieści maksymalnie 120-130 osób i będzie czynna dla gości, również z zewnątrz, do godziny 22:00. Przejście do niej jest połączone z lobby długim barem, przy którym znajduje się Snack Bar. Ten jest otwarty dla gości hotelowych przez całą dobę. Można w nim zamówić cztery proste dania, które przygotowywane są na bieżąco w kuchni.

Przepis na sukces: autorska kuchnia na bazie światowych standardów.
Bartosz Gadzina w prowadzeniu restauracji ma wolną rękę. Dzięki temu, że może wykraczać ponad standardy marki Hampton by Hilton, tworzy autorską kuchnię. Składa się ona z dziesięciu dań: trzech przystawek (w tym zupa), pięciu dań głównych i dwóch deserów. Dodatkowo na gości codziennie czekają dwa specjały. Karta jest zmieniana co 1-2 miesiące, a w planach są kolacje degustacyjne, wieczory z winem oraz inne, ciekawe wydarzenia, dostępne dla każdego.

Filozofią Bartosza jest: „lokalnie i naturalnie”. Szef kuchni jest zwolennikiem prostej, smacznej kuchni bez wydziwiania, opartej na produktach regionalnych i uprawianych przez niego samego. W jego hiltonowym menu nie zabraknie zatem karpia zatorskiego, jajek „od szczęśliwych kurek”, naturalnych wędlin i mięs od lokalnych dostawców, octów, przetworów czy upraw i jadalnych kwiatów z beksienowego pola, na którym wykorzystuje się tradycyjne metody rolnictwa.
W wiosenno-letniej karcie znajduje się suszony rostbef, wiejski kogut, cielęcina, indyk, danie dla wegetarian, wege pierogi ruskie z kozim serem oraz lokalna ryba. Będzie też danie nawiązujące do kuchni żydowskiej.

Hampton by Hilton jest marką hotelową z trzema gwiazdkami. Śmiało można jednak powiedzieć, że nowy hotel w Oświęcimiu dorównuje pięciogwiazdkowym Hiltonom pod wieloma względami, a wśród nich z pewnością jest kuchnia.


Fotografia dań oraz architektury Hotelu Hampton by Hilton: Jarosław Fiedor
Fotografia wnętrza oraz zdjęcia z Bartoszem Gadziną: Magdalena Malcher