Rozsmakuj się

Sernik Oreo na zimno z beskidzkim serem

Poniżej przedstawiamy, jak zrobić sernik o smaku OREO bez używania popularnych ciasteczek – czyli Oreo od zera według przepisu Agnieszki, właścicielki Słodkich Przystanków!

SERNIK

Składniki:
1 kg tłustego sera
600 g białej czekolady
5 łyżeczek żelatyny
300 g śmietanki 30%
laska wanilii

Przygotowanie: Porządnie przemieszaj ser, by nabrał powietrza lub przepuść go dwa razy przez maszynkę. Natępnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Gdy czekolada będzie już płynna, dodaj wanilię. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody lub według przepisu na opakowaniu. Następnie ubij śmietankę na sztywną pianę. Do sera wklej białą czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką. Przełóż do standardowej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i chłódź w lodówce przez około 3 godziny.

CZARNA KRUSZONKA

Składniki:
100 g masła (w temp. pokojowej)
75 g czarnego kakao 10-12%
100 g cukru brązowego
1 g soli

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki. Następnie schładzaj ją w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie wysyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu pokrusz kruszonkę łyżką. Następnie wysyp równomiernie na schłodzone ciasto. Gotowe!


Autor przepisu: Agnieszka Woźniak, właścicielka Słodkich Przystanków
Ser pochodzi ze spółdzielni Serowa Kraina w Rajczy