Tarta, to temat zawsze aktualny, zwłaszcza w tak uniwersalnym wydaniu. Przepis na ciasto i mus z białej czekolady, niezależnie od sezonu, pozostaje taki sam. Zmienić można natomiast wnętrze, czyli owocową galaretkę, do której pasuje w zasadzie każdy owoc, który w danym czasie dostępny jest na rynku – w zależności od naszych smaków i upodobań.
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zmieszać razem, uformować kulkę i schładzać w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować i przełożyć do standardowej formy na tartę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do osiągnięcia złotego koloru. Upieczoną tartę wystudzić.
Owocowa galaretka:
200 g owocowego puree (czerwona porzeczka, agrest lub inny ulubiony owoc)
20 g cukru
2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu. Puree owocowe połączyć z cukrem i zagotować. Dodać żelatynę i zblendować. Galaretkę wylać na tartę dopiero, gdy zacznie tężeć, ale będzie jeszcze wystarczająco plastyczna.
Mus:
55 g białej czekolady
50 ml mleka
25 g żółtek
17 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietany
Mleko, cukier i żółtka ogrzewać na małym ogniu, nieustannie mieszając. Nie dopuścić, by mleko się zagotowało. Zdjąć z palnika, gdy krem zgęstnieje. W gorącej wodzie namoczyć żeletynę wg przepisu na opakowaniu. Gorącym kremem zalać białą czekoladę i dodać żelatynę. Do średnio ubitej śmietany dodać wystudzony krem i ubić do luźnej konsystencji. Rozsmarować na tarcie z owocową kon?turą / galaretką.
Na koniec:
Udekorować świeżymi owocami. Owoce dobrać tak, by kontrastowały smakiem z galaretką.
Na zdjęciu tarta w wersji mini. Przepis jest na tradycyjną formę do tarty.