PARĘ SŁÓW NA TEMAT CUKRU.
Cukry są związkami organicznymi, które występują głównie w roślinach. Określane jako węglowodany, tworzą podstawę codziennej diety, dodając przy tym energii, która jest niezbędna do funkcjonowania organizmu.
Gdzie występuję cukier?
Cukier ukryty jest w produktach, które kupujemy pod różnymi nazwami, np. fruktoza, glukoza, maltoza, laktoza, skrobia, słód jęczmienny, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy, karmel i wiele innych. Dlatego ważne jest, żeby zwracać uwagę na etykietki produktów, które kupujemy na co dzień. Szczególnie zwróć uwagę na skład produktu i rubrykę „w tym cukry”. Sprawdź, czy cukier występuje naturalnie (np. w owocach), czy jest dodany jako składnik do produktu gotowego.
LEPSZE ZAMIENNIKI CUKRU:
▪ Stewia – roślina pochodząca głównie z terenów tropikalnych Ameryki Południowej. Często uznawana jest jako najsłodsza roślinna na świecie. Stewia ma 0 kcal i indeks glikemiczny równy 0. Jest dużo słodsza od cukru, a 1 łyżeczka stewii odpowiada 1 szklance cukru.
▪ Erytrytol – słodzik, który najczęściej syntetyzowany jest przez drożdże. Wyróżnia się niską wartością energetyczną. Nie podnosi również poziomu glukozy we krwi, ponieważ IG wynosi 0. Jego wygląd przypomina klasyczny cukier. W sklepach dostępny jest do kupienia w postaci proszku.
▪ Ksylitol – inaczej cukier brzozowy, dlatego że jest otrzymywany z kory brzozy. Wyglądem przypomina cukier. Jest to biały proszek, bez zapachu. Ma około 40% mniej kalorii niż zwykły cukier, a jego indeks glikemiczny wynosi 9.
▪ Miód – podstawowe składniki miodu to węglowodany i woda. Jest dobrym zamiennikiem cukru, ponieważ jest bardzo słodki. Niemniej jednak jest kaloryczny, podobnie jak zwykły biały cukier. Dlatego należy uważać z jego ilością. Jego indeks glikemiczny to 55. Miód ma właściwości prozdrowotne, przeciwzapalne, antybakteryjne, przez co poprawia funkcjonowanie całego organizmu.
▪ Syrop klonowy – produkt pochodzenia kanadyjskiego, gdzie nazywany jest Kanadyjskim Płynnym Złotem. Wytwarzany jest z soku klonowego. Przygotowanie syropu klonowego jest bardzo proste, polega na odparowaniu wody z soku, który pobiera się z pnia klonu. Syrop klonowy jest zdrowszy niż tradycyjny cukier, ponieważ zawiera mniej kalorii. Ma wysoki indeks glikemiczny, wartość IG 65.
DOBRA RADA:
Zanim kupisz produkty spożywcze, przeczytaj dokładnie ich skład i tabelę wartości odżywczej.
Im składnik jest wyżej w tabeli, tym jest go więcej, dlatego nie wybierajmy produktów, w których cukier jest na wysokiej pozycji. Zwracajmy uwagę na to, czy cukier nie kryje się pod innymi nazwami. Pamiętaj, że cukier to cukier. Niezależnie od tego, czy wybierzesz trzcinowy, brązowy, czy kokosowy to nadal ten sam „cukier”. Aktualny stan wiedzy naukowej stawia słodziki w bezpiecznym świetle i nie ma powodów do obaw, aby stosować je jako zamiennik do cukru.
Tekst : Aleksandra Rzęchowska, Bielski Dietetyk, bielski.dietetyk@gmail.com, tel. 730 921 216
Polecamy przepisy na zdrowe słodkości: