Jeśli będąc w Żywcu, zastanawialiście się, gdzie warto coś dobrego zjeść lub po prostu zapragnęliście skosztować czegoś nowego, podpowiadamy! Bistro Rynek 19 – tu z pewnością znajdziecie wszystko to, na co macie ochotę!
Do Rynku 19 udało nam się zajrzeć z okazji premiery nowej, jesienno-zimowej karty. Kryje ona w sobie mnóstwo ciekawych połączeń, jak np. burgery podane w chrupiącej, maślanej chałce! Istna rewelacja! My skosztowaliśmy chałki z szarpanym policzkiem wołowym, ogórkiem kiszonym, autorskim sosem i sałatką Colesław z czerwonej kapusty (można dobrać też frytki w zestawie), ale… Jest też opcja: indyk, leśne grzyby, oscypek, boczek i sos śmietanowy oraz klasyczna wołowina ze szpinakiem, serem gorgonzola i sosem słodko-ostrym.
Oczywiście klasyczną „bułę”, również odnajdziecie w menu. Jest oczywiście coś dla wegetarian – wege-burger z… kalafiorem.
Warto przyjrzeć się też innym daniom Rynek 19. Dla lubiących klasyczne smaki proponujemy żurek na maślance z wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, ale… Jest także francuska zupa cebulowa oraz krem z wędzonego ziemniaka.
Nowością w daniach głównych jest wolno pieczony policzek wołowy w jesiennej odsłonie – z sosem z piernikową nutą, marynowaną dynią, puree ziemniaczanym. My akurat posmakowaliśmy delikatną pierś z indyka duszoną w leśnych grzybach z konfitowanymi ziemniakami i karmelizowanym burakiem. Warto przyjść lub przyjechać tu na dania główne, bo to nie wszystkie propozycje. Jest też rolada drobiowa i pieczony pstrąg, jak również…
Włoskie klasyki! Makarony – do wyboru klasyczne i w opcji bezglutenowej oraz pizza! I to nie byle jaka pizza, bo włoska, przygotowywana z powoli dojrzewającego ciasta, wypiekana w piecu w temperaturze ok. 450 stopni, ze składnikami wysokiej jakości.
Obsługa kelnerska pracuje na najwyższym poziomie, zna kartę na pamięć i doskonale potrafi doradzić, zarówno w kwestii jedzenia, jak i alkoholi. A na najmłodszych czeka oddzielna karta z dziecięcymi smakołykami oraz kolorowanki i… uwaga! Zastrugane kredki 😉
I wydawać by się mogło, że opisaliśmy już wszystko. Ale to w zasadzie tylko część tego, co można tu znaleźć. Przy barze znajduje się witryna z przepysznymi ciastami i wypiekami, w których można się zakochać! Beza z mascarpone i owocami, tiramisu, sernik ze słonym karmelem, migdałowe rogaliki, świeżo wypiekane, firmowe chleby to zaledwie część oferty. Bistro odwiedziliśmy wieczorem, więc spora część lady była już wyprzedana, ale w niczym nam to nie przeszkodziło. Wręcz przeciwnie, mieliśmy łatwiejszy wybór 🙂
Jeśli mielibyście ochotę sprawdzić, co ma do zaoferowania Rynek 19, polecamy ich ANDRZEJKOWĄ KOLACJĘ DEGUSTACYJNĄ, która odbędzie się 26 i 27 listopada! Po naszej wizycie tutaj, możemy z pewnością stwierdzić, że wyjdziecie z niej usatysfakcjonowani!
Tekst: Magdalena Malcher