Rozsmakuj się

Blichowa Bistro – zapamiętajcie tę nazwę!

Każdy kucharz, który pracuje z serca i z pasji, zawsze chce jak najlepiej nakarmić swoich gości. Chce znaleźć jak najlepszy produkt, czasami nawet trudno dostępny i stworzyć z niego danie, które zapadnie w pamięci gości na długo. Blichowa Bistro w Bielsku-Białej – ta nazwa powinna Wam utkwić w pamięci. Jeśli jeszcze jej nie znacie, po tych słowach z pewnością będziecie chcieli ją bliżej poznać.

Dlaczego Blichowa?

Otóż Blichowa, to przedwojenna nazwa ulicy Partyzantów, przy której obecnie mieści się bistro. Sama nazwa „Blichowa” nawiązuje do tradycji bielenia sukna nad rzeką Białką.

Kim jest Grzegorz?

Sercem Blichowej jest kuchnia, w której wykwalifikowani kucharze, pod okiem szefa Grzegorza, dbają o podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. Jego gotowanie opiera się nie tylko na dużej wiedzy kulinarnej i doświadczeniu w branży, ale przede wszystkim na doświadczeniu życiowym. Gotuje już od 20 lat! Jego pasją są podróże, które inspirują go do tworzenia nowych potraw z różnych zakątków świata. Grzegorz sam w sobie jest skromny, pełen pomysłów, które codziennie realizuje.

Jakie dania serwuje?

Kuchnię Blichowej cechują przede wszystkim dania mięsne, między innymi schab z kością ze świni Złotnickiej, zapiekana baranina czy wolno pieczona wołowina. W karcie znajdziecie również wiele dań wegetariańskich, a także ryby i owoce morza. Stałą ofertę menu kuchnia urozmaica sezonowymi daniami, więc codziennie czeka tu na gości coś nowego: dziczyzna, gęsina, sałatki, makarony itp.

Nie byłoby karty bez przystawek. W Blichowej możecie spróbować m.in. siekanej polędwicy, kaczej wątróbki na chałce (rewelacja!) czy tradycyjnego „śledzika” podawanego w mniej tradycyjny sposób. No i najważniejsze – wędliny, które wędzone są na miejscu z najlepszych ekologicznych produktów. Przed świętami bistro przyjmować będzie zamówienia nie tylko na katering, ale także na swoje wyroby wędliniarskie. Śledźcie fanpage Blichowej na Facebooku, a na pewno będziecie na bieżąco z nowościami.

A deser?

Oczywiście, że jest! Codziennie można tu posmakować kilku świeżo pieczonych ciast i deserów, delektując się pyszną, włoską kawą.

Teraz zapamiętajcie – Blichowa Bistro 

Tak, Grzegorz + świeży, dobry produkt + pasja do gotowania + wspaniała załoga (zarówno sprawdzeni przyjaciele w kuchni, jak i obsługa przy barze) = Blichowa Bistro. Kosztując tutejszych dań, można miło spędzić czas, rozkoszując się smakiem i cudowną atmosferą w pięknie odnowionych, nowoczesnych wnętrzach bistro, zlokalizowanego na skrzyżowaniu ulic Partyzantów i Kustronia w Bielsku-Białej.


Tekst: Magdalena Malcher; Zdjęcia: Dorota Koperska

Blichowa Bistro
ul. Gen. J. Kustronia 11, 43-300 Bielsko-Biała
tel. 514 260 900, facebook.com/blichowa.bistro