Znowu wracamy do Buon Gusto Centro – tym razem do Ristorante Primo Piano. Śmiało możemy powiedzieć, że jest to jeden z najprzytulniejszych lokali w Bielsku, z miłą, kameralną atmosferą, w której każdy na pewno poczuje się bardzo swobodnie. No i oczywiście jest to lokal ze świetnym jedzeniem!
Stylowy wystrój, z jednej strony elegancki, z drugiej strony przypominający mieszkanie sprawia, że można się tu poczuć jak w domu. Siedząc przy stolikach, wzdłuż okien wychodzących na ulicę, widzi się wszystko to, co się dzieje na zewnątrz.
Co do jedzenia, to jest nowocześnie, świeżo i przede wszystkim smacznie! Po ponownym otwarciu (restauracja przez jakiś czas była zamknięta) dużo się tu zmieniło. Przede wszystkim widać to, przeglądając menu. Restauracja bardziej otworzyła się na klienta tworząc taką kartę, która cenowo nie odstaje od innych bielskich lokali. Ceny są bardziej przystępne, a produkt, na którym pracują kucharze, pierwszej jakości. Do tego wybór dań, jak na dość krótkie menu, jest duży. Znajdziemy tu najwyższe gatunkowo mięsa amerykańskie, holenderskie, czy nowozelandzkie, szeroki wybór świeżych owoców morza, włoskie pasty oraz kilka deserów.
Znajomość technik kulinarnych odgrywa tu znaczącą rolę, aczkolwiek nie najważniejszą. Najważniejszy jest dobry produkt i to w zależności od jego dostępności, ceny są co jakiś czas uaktualniane.
Jeśli chodzi o konkretne dania to za domowy rosół z królika z ravioli z mięsem zapłacimy 15 zł, za krem z borowików lub bulion warzywny, branzino angolotto z mięsem 20 zł. Pozostałe zupy to zupy z owocami morza, które kosztują 28 zł.
Pasty i risotto są w przedziale cenowym od 25 zł do 55 zł (najdroższe jest risotto z langustynkami). Znajdziemy tu też risotto z przegrzebkami, czy z ostrygą.
Kaczka, polędwica cielęca oraz wszystkie dania rybne, podobnie jak w innych lokalach, mieszczą się w cenie do 50 zł. Jest polędwica z dorsza, filet z dorady, branzino, czy ombriny.
Godne polecenia są także steki z wołowiny argentyńskiej. Ich cena to 34 zł za 100g. W menu jest także stek rib eye z wołowiny amerykańskiej (29 zł za 100g) oraz stek z kością z nowozelandzkiej jagnięciny (29 zł za 100g). Jeśli chodzi o gramaturę, to nie ma się czego obawiać. Przed zamówieniem określa się wielkość mięsa, na jakie ma się ochotę, kelner sprawdza dostępność i informuje klienta o jego cenie. Za dodatki do steków płaci się osobno.
Nie wspominaliśmy jeszcze o starterach. Ristorante Primo Piano jest miejscem, gdzie przystawki, to bardzo oryginalne zestawienia smakowe. Mamy przegrzebki z sosem kawiorowym, sałatkę z krewetkami, tatar z łososia z anchovies, siekanego tuńczyka z cielęcym veloute, tatar z polędwicy wołowej, czy parfait z foie gras. Ceny, ze względu na wysokiej jakości produkt, są w przedziale od 35 zł (za tatary) do 49 zł (za foie gras).
Codziennie można zamówić również danie Special. Special to nowe danie, przygotowywane na życzenie klienta w danym dniu, którego nie ma jeszcze w karcie.
Co jakiś czas obowiązuje też promocyjna cena na wybrany produkt. Obecnie jest to włoski tatar za 29 zł oraz stek wieprzowy z kością z dodatkami za 39 zł.
W menu znajdziemy kilka propozycii deserów w cenie od 10 zł za creme brulee, do 23 zł za deser dolce gabbana z likierem cointreaux. Jak w każdej restauracji deser to idealne zakończenie posiłku i nie biorąc go, wiele się traci.
Restauracja Primo Piano to także miejsca na spotkania rodzinne lub firmowe. Oferta zaczyna się od trzydaniowego menu za 79 zł. Oczywiście wszystko jest do indywidualnego ustalenia, w zależności od oczekiwań i budżetu klienta. Profesjonalna obsługa zawsze chętnie doradzi i pomoże w wyborze dań.
Polecamy to miejsce nie tylko koneserom dobrego jedzenia, ale wszystkim tym, którzy w przyjaznej atmosferze chcieliby miło spędzić czas. Każdy z pewnością poczuje się tu wyjątkowo, a jednocześnie swobodnie. Nas to miejsce zachwyciło i niespełna po kilku dniach, wróciliśmy ponownie.