Fish & Chips – to danie kocha każdy, nawet ten, kto za rybami nie przepada. W tym miejscu zostawiamy Wam klasyczny przepis autorstwa Konrada Klimka, szefa kuchni Restauracji Markowa Detylarnia w Szczyrku, z prostymi, ale nieoczywistymi dodatkami. Smacznego!
RYBA
Składniki:
200 g ryby (dowolna ryba, którą najbardziej lubimy)
60 g mąki do tempury (jeśli nie mamy, mieszamy 3 rodzaje: pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą)
100 ml schłodzonej wody gazowanej
10 ml wódki czystej (powoduje, że ciasto nie wchłania oleju)
1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Rybę obtaczamy w mące, następnie w cieście. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.
SAŁATKA SOMBRERO
Składniki:
25 g czerwonej fasoli (puszka)
25 g białej fasoli (puszka)
25 g cieciorki (puszka)
20 g seler naciowy
50 g pomidor koktajlowy
20 g śliwki kalifornijskiej
1łyżka świeżej kolendry
Przyprawy do smaku: pieprz, sól, sok z limonki
Przygotowanie:
Fasolę i cieciorkę przelewamy wodą i cedzimy, seler naciowy oraz śliwki kalifornijskie tniemy w paski, pomidorki w połówki, kolendrę siekamy. Wszystko razem mieszamy z przyprawami.
SOS WASABI
Składniki:
5 g pasty Wasabi
15 ml Sprite
50 g majonezu
Przygotowanie:
Wasabi rozmieszać ze Sprite, następnie dodać do majonezu i wymieszać.
PODAJEMY WSZYSTKO Z FRYTKAMI.
Autor przepisu: Konrad Klimek
szef kuchni Restauracji Markowa Destylarnia w Szczyrku