Wiecie, że to danie można znaleźć w menu Bistro Szara Reneta w Skoczowie? Dzięki szefowi kuchni – Piotrowi Polakowi, który na łamach naszego magazynu Gastro Smakuje, udostępnił nam ten przepis, sami możecie przy gotować je w domu!
Składniki:
Ozorek wieprzowy – 4 szt. / 4 osoby
Marchew
Por
Cebula
Kasza pęczak
Czereśnie
Śmietanka 30%
Kości wieprzowe – ok. 4 kg
Oliwa bazyliowa
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek.
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przyrządzenia sosu demi glace. Opalamy mocno kości wraz z warzywami – pokrojoną marchewką, cebulą oraz porem. Następnie sporządzamy wywar, podlewając kości od czasu do czasu wodą, by się nie przypaliły.
Ozorek gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem z dużą ilością warzyw (marchewką, porem, cebulą), zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Ugotowane mięso obieramy ze skóry.
Czereśnie drylujemy. Z połowy przygotowywujemy syrop (żel) na bazie czereśni i cukru.
Kaszę pęczak gotujemy, zaciągamy śmietanką i żelem z czereśni. Ozorek wykańczamy sosem demi glace i podajemy z kaszą pęczak, żelem czereśniowym, wydrylowanymi czereśniami i oliwą bazyliową.
Autor przepisu: Piotr Polak
szef kuchni Bistro Szara Reneta w Skoczowie