Jak co roku przedstawiamy ideę Gout de France, czyli międzynarodowego święta kuchni francuskiej.
21 marzec to dzień, w którym wyselekcjonowane restauracje na świecie oddają hołd francuskiej tradycji celebrowania posiłku. Chodzi tu przede wszystkim o poszanowanie dobrego produktu oraz umiejętność stworzenia z niego czegoś niezwykłego. I właśnie te niezwykłe rzeczy, z zachowaniem ducha kuchni francuskiej, będzie serwować 2000 kucharzy na 5 kontynentach w tym samym czasie.
Z Bielska wezmą udział trzy restauracje: Restauracja Beksien, Lunita oraz Wróblówka. Będzie w nich można zasmakować takich specjałów jak ślimaki, małże św. Jakuba, foie gras, czy specjalnie wyselekcjonowanych serów. Poniżej przedstawiamy menu.
Restauracja Beksien:
* Foie Gras, suszone owoce, ocet wiśniowy
* Ślimaki, czosnek, żółtko kurzego jaja
* Małże Św. Jakuba, ser Gruyere, dzikie grzyby
* Kaczka a l`orange i confit z kaczki, ziemniak, kapusta
* Fondue Savoyarde, domowe marynaty, domowy chleb
* Gruszka a`la Tarte Tatin, lody z siana, syrop truskawkowy
Koszt menu: 149,00 PLN/os
Restauracja Lunita:
* Małże św. Jakuba/ trufla/ salsa verde
* Por/ ziemniak/ seler /oliwa szczypiorkowa/ szyjki rakowe
* Wołowina/ ślimak/ szalotka / karmelizowane warzywa korzenne
* wybór serów
* Parfait / mus czekolada/ wiśnia
Koszt menu: 79,00 PLN/os
Restauracja Wróblówka:
Z regionu biorą jeszcze udział:
SZCZYRK:
Gościniec Salmopolski:
* Aperitif
* Camembert/Pasztet/Ciasto francuskie/Sos kaparowy
* Zupa serowa/oscypek/grzanki grzybowe
* Patrąg/sos bordelaise/szpinak/”żebroczka” wegetariańska
* Sery regionalne/Sery francuskie
* Mus czekoladowy/sos z regionalnych borówek/lody żurawinowe
Koszt menu: 89 PLN/os
GOCZAŁKOWICE ZDRÓJ:
Restauracja Kapias:
* Małże św.Jakuba/zielone jabłko/papryka/gorczyca/czarna sól
* Rozbef/wiśnia/czarna rzepa/musztardowiec
* Pagrus różowy/czarna soczewica/kalafior/kolendra
* Udziec jagnięcy/biała fasola/szalotka/kawa
* Salers/Bleu de Bresse/Morbier
* Pistacja/cytryna/kardamon
* Czekolada/bryndza/verbena
Koszt menu: zostanie uzupełniony
Restauracja Kogut i Kurka:
* Pate z królika/shimeje/jeżyna/anyż
* Ceviche z przegrzebek/pomidor koktajlowy/oliwki/sezam
* Żabnica/seler/jabłko/chrzan/fenkuł
* Udziec jagnięcy/syrop sosnowy/warzywa
* Bundz/oscypek/kozi ser/konfitura
* Jabłko/champagne/czekolada
Koszt menu: 129 PLN/159 PLN/os
PSZCZYNA:
Restauracja Kameralna:
* Masło rakowe/ślimak/rillettes z gęsi/bułka brioche/bagiette
* Tartiflette/okoń/ser/ziemniak/marynowana szalotka/grzyb
* Perliczka/dauphinois/karczoch
* Selekcja serów kozich zagrodowych
* Petit Four
Koszt menu: 169,00 PLN/os
Koszt menu z selekcją francuskich win: 239,00 PLN/os
Wodna Wieża:
* Creme brulee, foie gras, brioszka
* Wołowina po burgundzku, grzyby Maitake
* Kozi ser, buraki, śliwkowa kruszonka
* Tarta gruszkowa, karmel, profiterole
Koszt menu: 140,00 PLN/os
We wszystkich restauracjach obowiązuje wcześniejsza rezerwacja miejsc.