Jeśli ktoś szuka miejsca z urokiem, gdzie w otoczeniu klimatycznych wnętrz można wpaść na smaczny obiad, czy kolację oraz posiedzieć przy kieliszku dobrego wina, powinien udać się do Dworku New Restaurant w Mikuszowicach Krakowskich. Tu, na niewielkim wzgórzu, usytuowana jest restauracja oferująca współczesną kuchnię, połączoną z polską tradycją.
Dworek to przede wszystkim urokliwa piwnica, w której obecnie mieści się restauracja. Ściany z odrestaurowanych, czerwonych cegieł oraz nowoczesne meble sprawiają, że miejsce to jest klimatyczne, urządzone w nieformalnym, lekko industrialnym stylu. Z tarasu, na którym również można rozkoszować się posiłkiem, rozpościera się widok na Bielsko. Pozostałe sale, w których do niedawna także można było zjeść, zostały przeznaczone na imprezy okolicznościowe. Z jednej strony szkoda, bo to właśnie one swym wyglądem przypominały stary, klasyczny dworek. Z drugiej strony panowała w nich bardziej wykwintna atmosfera, co mogło niektórych zniechęcić do odwiedzenia tego miejsca. Niemniej jednak teraz na pewno jest miło i przytulnie. No i oczywiście smacznie.
Menu w Dworku zmienia się, w zależności od sezonowości produktów. Co prawda, nie jest zbyt obszerne, ale jest w czym wybierać. Przykładowo na danie główne jest obecnie pięć propozycji, każda z innego rodzaju mięsa. Jest kurczak, wołowina, cielęcina, jagnięcina i kaczka. Ceny wahają się od 29 zł za pierś z kurczaka do 65 zł za stek z polędwicy wołowej.
Oczywiście przed daniem głównym można zamówić przystawką i zupę. W tej chwili w karcie znajdują się trzy startery oraz dwie zupy. Krem z czosnku niedźwiedziego z pstrągiem jaworzańskim i serem korycińskim, który co prawda mógłby być trochę bardziej przyprawiony, ale to oczywiście kwestia gustu, oraz krem z pietruszki z marynowaną gruszką i białą czekoladą, która rozpływa się w ustach i idealnie łączy ze sobą wszystkie składniki. Cena za zupę to 15 zł. Dodatkowo w niedzielę można zamówić rosół wołowo-drobiowy z domowym makaronem (13 zł).
W restauracji przyrządza się także mule na dwa sposoby (duża porcja kosztuje 39 zł, mniejsza 21 zł), zupę rybną z owocami morza oraz rybę dnia. Na koniec warto zamówić orzeźwiającą bezę z limonką, maliną i serkiem mascarpone (17 zł).
W karcie są też inne desery i lody, oczywiście z wykorzystaniem sezonowych produktów.
Ponadto Dworek New Restaurant słynie z własnych wypieków pieczywa, które wraz ze świeżym masłem podaje, jako amuse bouche. Jeśli nie jest się zdecydowanym na konkretny posiłek, restauracja oferuje menu degustacyjne w cenie 99 zł/os.
W Dworku organizowane są również spotkania tematyczne oraz cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, z których można wynieść wiele, ciekawych doświadczeń. O restauracji można przeczytać też w przewodnikach Gault&Millau oraz Poland 100 Best Restaurants. Bez wątpienia jest to jedno z obowiązkowym miejsc na kulinarnej mapie Bielska, gdzie tradycja łączy się ze współczesnością, a roztaczający się wokół ogród sprzyja relaksowi.