Kuchnia śląska charakteryzuje się niezwykłym bogactwem potraw, ukształtowanych na przestrzeni lat. Cieszy się niezwykłą popularnością, jednak jej dania coraz rzadziej wprowadzane są przez restauratorów do menu. Obecnie tradycyjna kuchnia odchodzi na drugi plan. Jednak nie w Kogucie i Kurce. Tutaj kuchnia śląska biegnie z duchem czasu, a tradycja łączy się z nowoczesnością.
Restauracja, pomimo iż leży bardzo blisko drogi krajowej nr 1, mieści się w cichej okolicy Parku Kuracyjnego w Goczałkowicach Zdrój, na terenie uzdrowiskowym, kilka kroków od jednego z największych zalewów w Polsce, wake parku i pijalni wód leczniczych. Można w niej zjeść zarówno tradycyjny śląski obiad, jak i posmakować kuchni autorskiej Dariusza Stafaniaka, szefa kuchni Kogut i Kurka. Dariusz pracuje na produktach lokalnych. Jego menu nie jest długie, ale za to bardzo różnorodne. Opiera się na dwóch konceptach. Pierwszym z nich są dania w odsłonie tradycyjnej. Obowiązkowy jest tatar, galaretka z nóżek, żur żeniaty, śląska wodzionka, czy kaczka z modrą kapustą i kluskami.
Drugi koncept to kuchnia „z fantazją”, która pozwala wprowadzić do karty mniej oczywiste połączenia smakowe, takie jak dynia i biała czekolada, czy wątróbka i jarzębina. Dzięki temu restauracja jest wciąż otwarta na nowe smaki i pomysły szefa kuchni, który osobiście wybiera, zamawia i kontroluje wszystkie składniki. Ograniczeniem jest tylko sezonowość produktu. Dariusz inspiruje się kuchnią fusion i stara się podążać za obowiązującymi trendami kulinarnymi, czego efektem jest zdobyta przez niego, już trzeci raz z rzędu, czapka w Przewodniku Gault&Millau. Jeśli ktoś chciałby bliżej zasmakować jego nowatorskich pomysłów, restauracja daje możliwość zamówienia dań w formie kolacji degustacyjnej. Warunkiem jest wybór takich samych dań przy jednym stoliku.
Ponadto Kogut i Kurka wychodzi naprzeciw oczekiwaniom Gości, proponując zarówno różne style gotowania, jak i serwowania potraw. Bardzo dużą popularnością cieszą się śląskie zestawy obiadowe, które od początku istnienia restauracji podawane są niezmiennie przez siedem dni w tygodniu. W skład zestawu wchodzi zupa, danie główne oraz deser. W przystępnych cenach można zjeść tu tradycyjny krupniok z cebulką, ziemniaki ze skwarkami, jajkiem i maślanką do popicia, schabowego na smalcu z kapustą zasmażaną, czy roladę śląską z kluskami i modrą kapustą. Lokal posiada też ciekawe opcje dla dzieci, łącznie z kącikiem zabaw oraz ofertę dla wegetarian i wegan.
Kogut i Kurka to miejsce, w którym można odprężyć się po długim spacerze, zasmakować regionalnej kuchni, czy skosztować autorskich dań szefa kuchni. „Tradycyjnie”, czy „Z fantazją”? – to pytanie powinien zadać sobie każdy, kto odwiedza tę restaurację. A Wy którą opcję wybieracie?
Zdjęcia: Dariusz Stefaniak, szef kuchni Kogut i Kurka