Sezon ogórkowy zbliża się wielkimi krokami! Oto „twist” na temat mizerii, idealny jako odświeżająca przekąska lub dodatek do obiadu, kolacji czy grilla! – autorstwa Piotra Polaka, właściciela i szefa kuchni Bistro Szara Reneta!
Składniki:
Ogórek zielony
Twaróg mielony
Świeży tymianek
Ocet winny
Cukier
Sól
Pieprz
Do dekoracji:
Młody szpinak
Ogórecznik
Przygotowanie:
Z ogórka odcinamy końcówki. Kroimy go wzdłuż na bardzo cienkie plastry (najlepiej na mandolinie). Środkowe plastry układamy równo na płaskiej powierzchni tak, aby każdy kolejny nakładał się na siebie. Na tak przygotowane ogórki nakładamy pastę wykonaną z twarogu i tymianku doprawioną do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zwijamy „roladkę”. Resztę ogórka trzemy lub miksujemy i odcedzamy na sicie. Odcedzoną wodę doprawiamy octem winnym, solą i cukrem. Roladkę z ogórka przekładamy na talerz (najlepiej głęboki) i zalewamy przyprawioną wodą. Dekorujemy młodym szpinakiem i ogórecznikiem.
Autor przepisu: Piotr Polak, właściciel i szef kuchni Bistro Szara Reneta w Skoczowie
Zdjęcie: BO Studio – Alicja Młyniuk