Poniżej przepis na wegańskie curry, prosto z sezonowego menu Bistro Szara Reneta w Skoczowie, autorstwa Piotra Polaka.
Składniki:
Ciecierzyca
Pomidory pelati
Mleczko kokosowe
Kumin
Sól
Pieprz
Cukier
Tofu
Oliwa bazyliowa
Koperek zielony
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 do 12 godzin. Następnie odcedzamy ją i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż nasiona staną się miękkie. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Ugotowaną ciecierzycę cedzimy i łączymy w garnku z pomidorami pelati. Dodajemy mleczko kokosowe oraz przyprawy według smaku. Tofu kroimy w kostkę, przesmażamy, solimy. Curry podajemy w głębokim talerzu, na górę kładziemy kostki Tofu i poszarpany świeży koperek. Całość kropimy oliwą bazyliową.
Autor przepisu: Piotr Polak, właściciel i szef kuchni Bistro Szara Reneta w Skoczowie