Rozsmakuj się

#NowyFineDining – WIELKI POWRÓT FESTIWALU!

Powraca najpopularniejsze wydarzenie autorskiej niezależnej sceny fine diningu. Festiwal pod hasłem #NowyFineDining poszuka odpowiedzi na pytanie, jaka jest tożsamość najwyższej sztuki restauracyjnej po pandemicznych doświadczeniach. Najwybitniejsi Szefowie Kuchni największych polskich miast (i nie tylko) zapraszają na pięciodaniowe doświadczenie w festiwalowej cenie 139zł (z Visa 30zł rabatu) w dniach 17.11–05.12. Rezerwacje na www.FineDiningWeek.pl.

Jedno z festiwalowych dań w Dworek New Restaurant w Bielsku-Białej (pierwsze zdjęcie dania również należy do Dworku)

Polski fine dining odradza się w nowej postaci, a wraz z nim powraca najważniejsze wydarzenie sezonu #NowyFineDining. Tegoroczna edycja Festiwalu poświęcona jest nowej tożsamości i próbie zdefiniowania najwyższej próby kulinariów w Polsce. Po raz pierwszy w Festiwalu wezmą udział też restauracje, które najwyższy poziom restauracyjny i kulinarny reprezentują w bardziej codziennym wydaniu.

Ilkus Hotel & Restaurant (Olkusz)

Pandemia spowodowała zerwanie z trendami, które jeszcze kilka miesięcy wcześniej stanowiły prawdziwą sensację. Pod wpływem zachodzących zmian Szefowie Kuchni i restauracje zaczęli poszukiwać nowej tożsamości i nowego miejsca na mapie kulinarnej i restauracyjnej, dokonując m.in. rekonstrukcji menu. Laboratoryjne modyfikacje ustąpiły miejsca fascynacji prostymi, naturalnymi składnikami najwyższej jakości. Do głosu dochodzi gotowanie zgodne z terroir i holistyczne spojrzenie na składniki. Przemiana zachodzi głównie w sferze produktów. Przestają liczyć się tylko najdroższe elementy. Fine dining dostosowuje do otoczenia ekonomicznego i obostrzeń, ale dynamicznie wróci do czasów rezerwacji stolika z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem – zaznacza Jacek Krawczyk, prezes Bocuse d’Or Poland. Nowy Fine Dining to przede wszystkim autorskie receptury, momenty i slowfoodowa celebracja. Na Fine Dining nie składają się tylko dania na talerzu, ale również przeżycia towarzyszące. Wszystko jest ze sobą spójne, tworząc integralne doświadczenie. To ukoronowanie pracy każdego Szefa Kuchni, ponieważ serwuje Gościom to, co ma najlepsze do zaoferowania – wyjaśnia Milena Kaszuba-Janus z „Nowości Gastronomicznych”.

Scena Kulinarna Art Restaurant (Bytom)

#NowyFineDining to odkrycie świata najbardziej renomowanych restauracji typu fine dining z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. W Festiwalu biorą udział zarówno restauracje postrzegane jako ekskluzywne, jak i te najzdolniejsze wśród postrzeganych jako codzienne. Na Śląsku Goście odwiedzą kilka restauracji: Scena Kulinarna Art Restaurant (Bytom), Ilkus Hotel & Restaurant (Olkusz), Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała).