Rozsmakuj się

Pierwszy na Śląsku Restaurant Week już za nami

Wczoraj ostatni dzień można było zakosztować 3 daniowego menu w promocyjnej cenie 39 zł podczas festiwalu Restaurant Week. My odwiedziliśmy dwie spośród trzech bielskich restauracji. Delektowaliśmy się atmosferą, wyglądem oraz smakiem potraw.

A oto fotorelacja z Galerii Blu (menu „jesień na talerzu” oraz menu wegetariańskie).

photostudio_1446391217339
krem z pieczonej dyni/ słony crocant migdałowy
photostudio_1446391905861
krem z jarmużu i pomidora/ piana bazyliowa/ fistaszki
photostudio_1446391781570
risotto z kurkami
photostudio_1446391463111
filet z kaczki sous vide/śliwka węgierka/ravioli z kurkami/liście dębu
photostudio_1446391723653
wełna chałwowa/ lody waniliowe/ sos porzeczkowy
photostudio_1446391533885
apple crumble/sos angielski

Trochę zawiedliśmy się jakością obsługi (kelnerka zalała dużą część stołu naszą zamówioną wodą, w tym leżący na nim telefon). Dania były smaczne, choć zdziwiliśmy się, że Blu, które szczyci się kuchnią molekularną, w menu wegetariańskim podało kupne lody. Z prezentowanych dań najbardziej uwiódł nas krem z dyni. Był wybitny.

Kolejny miejscem do którego się udaliśmy była Restauracja Beksien na Starówce. Miłym zaskoczeniem był amuse-bouche w postaci terriny z perliczki.

Terrina z perliczki, orzechy laskowe, podgrzybki marynowane, podpłomyk
Terrina z perliczki, orzechy laskowe, podgrzybki marynowane, podpłomyk
photostudio_1446385558045
żur na swojskim zakwasie, wędzone ślimaki, żółtko, olej rzepakowy
comber z barana, kasza jaglana, brukiew, pokrzywa
comber z barana, kasza jaglana, brukiew, pokrzywa
wiejski ser, kompot śliwkowy, orzechy, płatki owsiane
wiejski ser, kompot śliwkowy, orzechy, płatki owsiane

Wszystkie dania były ciekawie skomponowane, no a smakowały równie dobrze jak wyglądały. Były po prostu idealne.

Kolejny festiwal już za rok, jednak na fanpage’u Restaurant Week można jeszcze oceniać lokale. Trwa konkurs fotograficzno-recenzencki, a do wygrania jest piekarnik Samsung Dual Cook, w którym można piec dwa dania jednocześnie.

Wystarczy na https://m.facebook.com/RestaurantWeekPolska zamieścić recenzję lub zdjęcie ze swojego trzydaniowego doświadczenia i otagować ‪#‎RestaurantWeekPolska‬ i ‪#‎SamsungDualCook.

Mamy nadzieję, że wraz z kolejną bielską edycją, festiwal stanie się bardziej popularny, a ilość restauracji wzrośnie. Niestety do dużych miast nam jeszcze sporo brakuje, ale miejmy nadzieję, że to się zmieni.