Wczoraj ostatni dzień można było zakosztować 3 daniowego menu w promocyjnej cenie 39 zł podczas festiwalu Restaurant Week. My odwiedziliśmy dwie spośród trzech bielskich restauracji. Delektowaliśmy się atmosferą, wyglądem oraz smakiem potraw.
A oto fotorelacja z Galerii Blu (menu „jesień na talerzu” oraz menu wegetariańskie).
Trochę zawiedliśmy się jakością obsługi (kelnerka zalała dużą część stołu naszą zamówioną wodą, w tym leżący na nim telefon). Dania były smaczne, choć zdziwiliśmy się, że Blu, które szczyci się kuchnią molekularną, w menu wegetariańskim podało kupne lody. Z prezentowanych dań najbardziej uwiódł nas krem z dyni. Był wybitny.
Kolejny miejscem do którego się udaliśmy była Restauracja Beksien na Starówce. Miłym zaskoczeniem był amuse-bouche w postaci terriny z perliczki.
Wszystkie dania były ciekawie skomponowane, no a smakowały równie dobrze jak wyglądały. Były po prostu idealne.
Kolejny festiwal już za rok, jednak na fanpage’u Restaurant Week można jeszcze oceniać lokale. Trwa konkurs fotograficzno-recenzencki, a do wygrania jest piekarnik Samsung Dual Cook, w którym można piec dwa dania jednocześnie.
Wystarczy na https://m.facebook.com/RestaurantWeekPolska zamieścić recenzję lub zdjęcie ze swojego trzydaniowego doświadczenia i otagować #RestaurantWeekP
Mamy nadzieję, że wraz z kolejną bielską edycją, festiwal stanie się bardziej popularny, a ilość restauracji wzrośnie. Niestety do dużych miast nam jeszcze sporo brakuje, ale miejmy nadzieję, że to się zmieni.