Przepis autorstwa szefa kuchni i szkoleniowca – Bartosza Gadziny, prowadzącego na co dzień rodzinną Przetwórnię Beksien w Czańcu, niedaleko Bielska-Białej. Polecamy!
Składniki (4 porcje):
2 szt pstrąga
1 szt czerwonej cebuli
1/2 szt małej dyni
2 szt ząbków czosnku
150 g kaszy jaglanej
50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 szt pęczku zielonej cebuli
8 szt pomidorków koktajlowych
50 g siemienia lnianego, może być brązowe i złote
5 g czarnuszki
1 łyżka masła
Do smaku sól, pieprz
Przygotowanie:
Do wrzątku wrzucamy kaszę jaglaną. Gotujemy, cedzimy i chłodzimy. Siemię lniane mieszamy z czarnuszką i zalewamy gorącą wodą tak, by nasiona mogły się namoczyć. Gdy nasiona napęcznieją (powstanie lekki kisiel), rozkładamy je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkujemy do grubości 2-4 mm. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C, wkładamy siemię na papierze i suszymy około 30-45 minut do uzyskania formy „chipsa”.
Pstrągi czyścimy, filetujemy i posypujemy lekko solą i pieprzem. Gdy z piekarnika wyciągniemy chipsy z nasion, podkręcamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy filety około 6-8 minut.
Do rondelka wlewamy olej, dodajemy masło i posiekaną cebulę z czosnkiem. Delikatnie szklimy. Dynię kroimy w kostkę o wielkości 1 cm i dodajemy do rondelka. Gdy zacznie mięknąć, wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, następnie posiekaną zieloną cebulę, a na końcu pomidorki koktajlowe.
Doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz wraz z pstrągiem i chipsami z super nasion siemienia. Smacznego!
Autor przepisu: Bartosz Gadzina, Przetwórnia Beksien w Czańcu