Przepis z menu Bistro Szara Reneta w Skoczowie, czyli szefa kuchni Piotra Polaka, polecamy!
Składniki:
Filety śledziowe a’la matjas
Jabłko
Cebula
Olej słonecznikowy
Świeża bazylia
Musztarda gorczycowa
Ocet winny
Sok z limonki
Koperek
Cukier
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Filety namoczyć w wodzie przez godzinę, odsączyć, a następnie ponownie moczyć w wodzie wymieszanej z octem winnym przez kolejną godzinę.
Sporządzić sos: Bazylię zmiksować z olejem, przelać przez gęste sito. Cebulę pokroić w piórka, doprawić solą, cukrem, sokiem z limonki, połączyć z oliwą bazyliową. Koperek pokroić, dodać do sosu.
Jabłko pokroić w słupki.
Śledzia pokroić na kawałki, zamarynować w sosie, podawać z pokrojonym jabłkiem oraz łyżeczką musztardy gorczycowej. Smacznego!
Autor przepisu: Piotr Polak, szef kuchni Bistro Szara Reneta w Skoczowie