Przepis: Grzegorz Gutowski | Szef Kuchni Blichowa Bistro, Bielsko-Biała
CIASTO NA RAVIOLI
(Porcja: 15 szt. większych lub 30 szt. mniejszych ravioli)
Składniki:
300 g mąki pszennej
typu 00
3 jajka lub 6 żółtek
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto (poza wodą) wyrobić. Kiedy składniki się połączą, dodać ciepłą wodę. Wyrobić gładką, elastyczną masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
FARSZ Z SERKIEM I BOROWIKAMI,
TRUFLOWE PESTO
Składniki:
200 g borowików świeżych lub mrożonych
200 g serka Klaudii
1 łyżka pasty truflowej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
Pietruszka zielona do farszu i do podania
Sól, pieprz – do smaku
Parmezan do farszu i do podania (ile kto lubi, ale sugeruję dużo)
Przygotowanie:
Borowiki drobno kroimy i podsmażamy z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pietruszkę, serek, trochę parmezanu i doprawiamy do smaku.
FARSZ Z SERKIEM I ŚWIEŻYM SZPINAKIEM,
MASŁO SZAŁWIOWE
Składniki:
300 g świeżego szpinaku
200 g serka Klaudii
1 szalotka
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz – do smaku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Parmezan do farszu i do podania
Kilka listków świeżej szałwi
Masło klarowane
Przygotowanie:
Szpinak umyć i osuszyć. Czosnek i cebulkę drobno posiekać. Zrumienić na oliwie. Dodać osuszony szpinak i całość chwilę poddusić. Następnie wystudzić i drobno posiekać. Pokroić liście bazylii i umieścić w misce, dodać serek i starty parmezan. Całość przyprawić wedle uznania. Do podania podsmażyć listki szałwi na maśle.
PRZYGOTOWANIE RAVIOLI:
Schłodzone wcześniej ciasto bardzo cienko rozwałkować. Na połowie układamy po 1 łyżeczce farszu w odstępach ok. 3-4 cm. Ciasto między nadzieniem smarujemy wodą i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie sklejamy. Wycinamy kwadraty radełkiem lub nożem.
Tak przygotowane ravioli gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia. Układamy na talerz, polewamy masłem szałwiowym / pastą z trufli i gotowe!