BO GRILL, TO NIE TYLKO MIĘSO – TO DODATKI…
Klasyczny grill kojarzy się przede wszystkim z mięsem. Jego sekretem jest marynata. To ona sprawia, że nasze mięso nabiera wyrazu i smaku. Ale co dalej? Z czym go podać, by zachwycić gości? Poniżej przedstawiam kilka trików, by wasz grill nabrał kolorów.
IDEALNA MARYNATA
To, jakich przypraw użyjemy ma znaczenie. Nie wszystkie pasują do danego rodzaju mięsa.
Marynata do wieprzowiny:
olej, sól, pieprz, papryka, ziarna kolendry, gałka muszkatołowa. Do tłustych mięs typu boczek czy żeberka bardzo dobry jest miód.
Marynata do drobiu:
olej, sól, pieprz, czerwona papryka, rozmaryn, czosnek, kurkuma (jeżeli chcemy uzyskać trochę orientu: limonka, chili, imbir, kumin, cukier trzcinowy).
Marynata do wołowiny:
olej, sól, pieprz, ziarna kolendry, kminek, chili.
Marynata do ryby:
olej, sól, natka pietruszki, koperek, skórka z cytryny lub limonki, czosnek, opcjonalnie imbir. Jeżeli lubimy naturalny smak ryby, wystarczy zrobić roztwór: 1l wody + 50g soli i moczyć rybę przez 1h.
SZYBKIE AIOLI
Składniki:
200 ml majonez
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku, sól
Przygotowanie:
Czosnek ucieramy z solą i mieszamy z resztą składników. Jeśli chcemy urozmaicić sos, możemy użyć oliwy smakowej, np. pomarańczowej, miodowej czy truflowej.
DIP LUBCZYKOWY
Składniki:
1 papryka czerwona, 1 żółta, 1 zielona (opalamy je na grillu i obieramy, opcjonalnie wcześniej można zrobić to w piekarniku)
1 cebula czerwona
gałązka lubczyku
Sos:
50 ml miodu
50 ml soku z cytryny
50 ml oliwy z wytłoczyn oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Paprykę pieczoną kroimy w dużą kostką, resztę warzyw siekamy drobniej. Składniki sosu miksujemy razem. Następnie łączymy z pokrojonymi warzywami.
CHIMICHURRI
Składniki:
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
1 mała cebula czerwona
1 ząbek czosnku
szczypta chili
1 mała łyżeczka oregano
100 ml oliwy z wytłoczyn oliwek (extra virgin jest mocna w smaku i nie każdemu to odpowiada)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki siekamy drobno nożem i łączymy razem. Jeżeli nas goście zaskoczą opcjonalnie można wszystko razem zmiksować.
SALSA PAPRYKOWA
Składniki:
1 szt. papryki czerwonej, zielonej, żółtej
1 szt. cebuli czerwonej
2 szt. ogórka konserwowego
1 pęczek świeżej kolendry
100 ml ketchupu dobrej jakości
20 ml sosu sriracha lub innego ostrego sosu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki drobno siekamy, następnie mieszamy z sosami.
SALSA Z ANANASA
Składniki:
1/2 dojrzałego ananasa (oczyszczamy i grillujemy)
2 szt. papryczek chili
1 szt. czerwonej cebuli
1 pęczek świeżej kolendry
50 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zgrillowanego ananasa kroimy w grubszą kostkę, resztę składników drobno siekamy. Łączymy wszystko z oliwą.
Tekst i przepisy: Konrad Klimek
Szef Kuchni Restauracja Markowa Destylarnia, Szczyrk
Polecamy inne przepisy Konrada: